Lokale Helden van Poppunt wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

© gf

Poppunt heeft donderdag de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2014 in de wacht gesleept met hun project “Lokale Helden”. Het concept, een vrij podium voor lokale muzikale acts over heel Vlaanderen en Brussel, was volgens de jury een “tour de force” en werd “een onverwacht succes” waardoor het “de grootste lof” verdient. Aan de Cultuurprijs, die werd uitgereikt op de inspiratiedag van het Forum voor Amateurkunsten in de Brusselse BOZAR, hangt een geldwaarde van 12.500 euro.

Poppunt, het Vlaamse aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, organiseerde Lokale Helden in april van dit jaar tijdens de week van de Amateurkunsten. Meer dan 800 bands en dj’s traden op die dag op, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

Bedoeling was om jong muzikaal talent een kans te geven in de thuishaven omdat “een lokale muziekscene onontbeerlijk is voor de ontwikkeling van muzikaal talent“, klonk het toen. Het was de eerste keer dat Poppunt met Lokale Helden op de proppen kwam, maar de jury noemt het project nu al een begrip omdat “een verenigde Vlaamse muziekgemeenschap naar voren is getreden”.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz prijst eveneens het wijdverspreide karakter van het evenement. “Poppunt heeft begrepen dat amateurkunsten, die over heel Vlaanderen wijdverspreid zijn en veel lokale talenten verbergen, goed gedijen in de schijnwerpers. Lokale Helden is een ideale manier om lokaal poptalent te laten opborrelen en te detecteren”, liet Gatz optekenen.

Luc Nowé, Poppunt-directeur, ziet de prijs als een “schouderklop voor het hele team, de lokale organisatoren, muzikanten en vrijwilligers”. Het is al de tweede Cultuurprijs die Poppunt in de wacht sleept -in 2008 won Poppunt de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek- “maar deze doet eens te meer deugd omdat de juryleden zich vooral situeerden binnen het lokale cultuurbeleid, en niet uit de muzieksector komen”.

Ook voor een volgende editie van Lokale Helden, die niet in 2016 maar in 2017 zal plaatsvinden, betekent de prijs, en vooral het geld dat eraan gekoppeld is, een welgekomen duwtje in de rug. “De geldprijs is een mooi startkapitaal voor de organisatie van Lokale Helden 2017. Maar naast de geldprijs, maakt deze erkenning het hopelijk gemakkelijker om volgende editie gemeentes en organisatoren bij dit waardevolle project te betrekken”, besluit Nowé. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content