Limiet van 100dB(A) op festivals en concerten vanaf 2012 een feit

© Jokko

De ophefmakende decibellimiet van 100 dB(A) zal dan toch worden ingevoerd voor festivals, zij het vanaf 2012 en met een overgangsjaar. Hier en daar zal de invoering van de decibelnorm wel verzacht worden voor de sector.

De muzieksector kon in januari absoluut niet lachen met het voorstel van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om de maximale geluidsgrens op festivals vast te leggen op 100 decibel. Een deel van de sector noemde deze nieuwe normen zelfs “onwerkbaar” en pleitte voor een bovengrens van 103 decibel.

Minister Schauvliege heeft nu in samenwerking met de muzieksector een regeling uitgewerkt bestaande uit drie categorieën: maximum 85 decibel voor muziek in cafés, maximum 95 decibel voor muziek op fuiven en maximum 100 decibel voor muziek op festivals.

De veelbesproken bovengrens van 100 decibel komt er dus toch voor de festivals. De meting zal echter op een andere manier gebeuren. Zo zal het niet langer gaan om een meting van 15 minuten, maar om het gemiddelde geluidsniveau op 1 uur. ‘Zo houden we beter rekening met de dynamiek en de geluidspieken- en dalen in een concert’, aldus Schauvliege.

Daarnaast laat de minister ook een aantal verplichte flankerende maatregelen vallen. Zo zullen de organisatoren van fuiven niet verplicht worden oordopjes te voorzien, organisatoren van festivals daarentegen moeten dit wel doen.

De nieuwe regels gaan in vanaf 2012, maar overtreders zullen pas vanaf 2013 ook beboet worden.

(Belga, NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content