Limburgs muziekplatform Forte ontdekt (piep)jong talent

© Forte

Met zijn concours wil muziekplatform Forte talent uit de eigen regio ondersteunen.

Het is niet omdat je in de zangerige Limburgse omgeving werkt of woont dat je daarom een betere muzikant bent. Maar een concours voor jong muzikaal talent is altijd een goede zaak, ook al is de voorwaarde dat de kandidaten een band met die provincie moeten hebben.

We hebben het over de vijfjaarlijkse audities van Forte, het Limburgs platform voor klassieke muziek. Gisteren kozen een professionele en een publieksjury vijf laureaten uit de maar liefst 36 deelnemers. Twee van die winnaars, waaronder de favoriet van de publieksjury, zijn amper 18 jaar oud.

Behalve de band met Limburg en de eis dat de kandidaten jonger dan 30 jaar moeten zijn, blijven de voorwaarden vrij soepel. Het deelnemende instrumentarium varieerde sterk, van de klassieke (alt)viool en piano over bijzonder veel blaasinstrumenten tot harp en slagwerk – en stemmen, natuurlijk.

Ook ensembles konden deelnemen. Daaronder een gezelschap van drie pianisten en eentje met twee gitaristen. De muziek varieerde van pakweg Dowland tot jazz en hedendaagse klassiek. Opvallend: voor heel wat van de jonge kandidaten was dit niet hun eerste concours.

De vijf laureaten:

– het duo Katrien Baerts (zang) en Bart Verheyen (piano), gemiddeld 27 jaar oud

– Kurt Bertels (sax), 22 jaar

– Maarten Lingier (piano), 18 jaar

– Blow: Vincent Caers (percussie) en Andy Dhondt (sax), gemiddeld 27 jaar

– Floris Willems (viool), 18 jaar. Hij won ook de prijs van de publieksjury

Voor de winnaars tellen in de eerste plaats de reële promotie- en netwerkkansen die aan de prijs verbonden zijn. Het laureatenconcert heeft plaats op 30 mei in de Academiezaal van Sint-Truiden, Plankstraat 18.

Peter Vandeweerdt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content