Les Nuits Botanique: Acht namen om niet te missen

Van 16 tot 25 mei is het voor de muziekliefhebber opnieuw smullen op Les Nuits, het Brusselse stadsfestival in en rond de Botanique. Acht namen die met stip in onze agenda staan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lange nachten in het vooruitzicht, met de jaarlijkse concertmarathon Les Nuits Botanique. De Brusselse kruidentuin en aanpalende locaties heten van 16/05 tot 25/05 opnieuw een resem mooie namen welkom. Tickets voor James Holden en The War on Drugs zijn helaas allemaal de deur uit, maar deze acht overige artiesten kan u ook gaan bewonderen, mét onze overtuigde zegen. TUNE-YARDS (16/05, met Benjamin Clementine, Koninklijk Circus) Merrill Garbus is een artieste naar ons hart. Licht excentriek, kleurrijk, niet op haar mondje gevallen, en originaliteit te over. Drie jaar geleden riepen we haar ‘Whokill’ uit tot album van het jaar, en het gloednieuwe ‘Nikki Nack’ is alweer een wervelende kakofonie van klaterende wereldritmes, r&b, folk en vocale hoogstandjes. Live een unieke belevenis waar u niet anders dan vrolijk kan bij worden. Stilstaan is een optie, maar niet aanbevolen.
WHITE DENIM (17/05, met Von Pharias en Fastlane Candies, Orangerie)

‘…de meest kronkelige en spectaculaire tempo- en genrewissels die we een rockband ooit zagen nemen. Steely Dan die southern rock tackelt het ene moment, The Allman Brothers aan het werk met Pharaoh Sanders het andere. Creedence Clearwater Revival op crack. The Band op 45 toeren. Black Sabbath’ – toen we de Texaanse rakkers van White Denim voor het eerst live aanschouwden (drie jaar geleden op het Primavera Sound-festival) kwamen we woorden en superlatieven te kort. Strakker dan de jeans rond de kont van een jonge George Michael. Die had er ook nog bij gekund.
MAC DEMARCO (18/05, met Cloud Nothings en Mountain Bike, Chapiteau)

Hij ziet er misschien uit als een jobstudent die zijn dagen slijt aan een antieke benzinepomp, ergens in een godvergeten, Amerikaans gat waar enkel seriemoordenaars en predikanten gedijen, maar cultheld Mac DeMarco wist mijn zijn jongste worp ‘Salad Days’ toch maar mooi vier sterren te verzilveren in Knack Focus. Er zit nu wat meer gloss op zijn slackerpopsongs, en funk en blues in zijn glibberige gitaarspel.
JUANA MOLINA (18/05, met Le Colisée, Rotonde)

De Argentijnse Juana Molina is een geval apart: was in haar thuisland al een bekende actrice en comédienne, voor ze zich in 1996 omschoolde tot muzikante. En hoe! Haar bedwelmende mix van elektronische sprookjesbosgeluiden en feeërieke folk werd in 2000 opgepikt door Domino Records, waarop ze ook buiten Latijns-Amerika aanhang verwierf. Drie jaar geleden ging ze dan weer de hort op met Congrotronics vs Rockers, het intercontinentaal collectief rond de Congolese band Konono N° 1. Op haar jongste album ‘Wed 21’ maken elektrische gitaar en drums hun intrede in haar dromerige klankenpalet.
HERCULES & LOVE AFFAIR (20/05, met François & The Atlas Mountains en Moodoïd, Chapiteau)

Noem het geen comeback: Hercules & Love Affair, de zich in hi-energy disco en Chicago house uitdrukkende equipe rond producer New Yorker Andy Butler, is simpelweg nog eens van bezetting gewisseld. Een week voor de officiële release komen Butler en co het nieuwe, derde album ‘Feast of the Broken Heart’ voorstellen, nu al onze favoriete, nieuwe soundtrack ter redactie wanneer het halen van de deadline naar wekelijkse gewoonte gevierd wordt met champagnefonteinen, confettikanonnen, het aanrukken van massageolie en Venezolaanse paaldanseressen.
NUIT BELGE (21/05, met o.a. Madensuyu, Robbing Millions, Amatorski, Scarlett O’Hanna, alle zalen)

Vier dagen voor de schoonmoeder van de broer van de neef aller verkiezingen hijst de Botanique de nationale driekleur, en laat er een schone keur vaderlandse artiesten uit alle windstreken onder paraderen. Dat vinden we nu al mooi, en het zal alleen maar mooier worden dankzij Amatorski, die er hun uitstekende nieuwe ‘From Clay To Figures’ komt voorstellen, het nog niet lang van ‘Nature Fear’ bekomen School Is Cool, het aanstormende Brusselse combo Robbing Millions, de orkaan die Madensuyu heet, de veelzijdige chanteuse Scarlett O’Hanna, die ook al een nieuw album – ‘Romance Floats’ – mag presenteren, de Waalse rocktrots The Experimental Tropical Blues Band en verder ook ondermeer My Little Cheap Dictaphone, Coely, Vismets en Astronaute, het ingetogen soloproject van Myrthe ‘Mad About Mountains’ Luyten. (BE) there or (BE) square.
JUNGLE (25/05, met Fugu Mango en Tulegur Gangzi, Orangerie)

Op hun titelloze debuutalbum is het nog wachten tot 14 juli, maar de Londenaars van Jungle houden ons al in de ban sinds hun straffe singles ‘The Heat/Lucky I Got What I Want’ en ‘Busy Earnin” zich moeiteloos in ons langetermijngeheugen nestelden. In de studio een mysterieus duo (J. en T.), op het podium een zevenkoppige ensemble die soul en funk een stijlvol, hedendaags jasje aanmeten. Ga ze nu zien om later tijdens Pukkelpop te imponeren met aangepaste danspasjes en meegebrulde teksten!
SHARON VAN ETTEN (25/05 met Lyla Foy, Grand Salon de Concert)

Twee maanden geleden maakte Sharon Van Etten ons met de zwoele single ‘Taking Chances’ warm voor haar nieuwe album ‘Are We There’, op 25/05 viert ze de release van die derde langspeler in de Botanique. Werkten er aan mee: Jana Hunter en Peter Broderick, plus leden The War On Drugs, Shearwater en Torres. Het loont, dat verleden als veelgevraagd backing vocaliste. Maar ga gerust zelf oordelen, en lees drie dagen later, in ons nummer van 28/05, het interview met Van Etten om na te genieten.

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content