Leonard Cohen en België: een gezonde relatie

Hoe ouder hij wordt, des te groter het nieuws wanneer de Canadese troubadour Leonard Cohen naar België komt. De man met de diepe croon raakte de voorbije jaren al meerdere keren een belgische gevoelige snaar.

Leonard Cohen (77) start de wereldtournee voor het album ‘Old Ideas’ met twee concerten op het Gentse Sint-Pietersplein. Cohen en België: het zit wel snor. Sinds hij vijf jaar geleden weer begon te toeren, speelde hij in totaal al zeven concerten in België, steeds uitverkocht.

Opmerkelijk is dan nog dat hij in 2011 niet langskwam. Zeven Belgische concerten in drie jaar dus, beginnende in juli 2008 op het Cactusfestival in Brugge. Cohen zorgde er voor een stormloop in het Minnewaterpark.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Amper drie maanden later was hij er weer. Op 20 oktober van hetzelfde jaar stond hij in Vorst Nationaal. Het concert was zo snel uitverkocht dat er al gauw een tweede concert in Vorst bij kwam. In 2009 passeerde hij ‘maar’ een keer in België, maar dan wel in het Sportpaleis in Antwerpen.

Een jaar later in augustus verwende Cohen het Belgische publiek met drie unieke concerten op het Sint-Pietersplein in Gent. Dat in hetzelfde weekend als dat van Pukkelpop. De ene helft van muziekminnend België zat in Hasselt, de andere helft in Gent.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Elke passage in België was bloedmooi, maar met geen enkel nieuw materiaal in die tijd en met steeds dezelfde band was de verrassing er een beetje af. De concerten van Cohen waren steeds een bloemlezing uit zijn rijke repertoire. Dit jaar komt daar verandering in. In februari bracht Cohen ‘Old Ideas’ uit, zijn eerste plaat in acht jaar. De volgende concerten op het Sint-Pietersplein beloven een gezonde mix tussen nieuw werk en gouden klassiekers te worden. (JVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content