Lemmy Kilmister overleden, frontman van Motörhead

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister, tijdens een concert in 2013 © REUTERS

Lemmy Kilmister, de frontman van metalband Motörhead, is overleden. Hij werd geveld door een “extreem agressieve kanker”, twee dagen nadat die werd vastgesteld. Hij was 70.

Radio- en tv-figuur Eddie Trunk, al vele jaren bevriend met Lemmy Kilmister, bracht het nieuws als eerste, korte tijd later gevolgd door Ozzy Osbourne, voorman van Black Sabbath, die via Twitter zijn treurnis deelde. “Verloor een van mijn beste vrienden, Lemmy. Hij zal gruwelijk gemist worden. Hij was een krijger en een legende. Ik zal je zien aan de andere kant”.

Motörhead noteerde op Facebook: “Er is geen gemakkelijke manier om dit te zeggen… onze machtige, nobele vriend Lemmy is vandaag overleden na een kort gevecht met een extreem agressieve kanker. Hij had de diagnose gekregen op 26 december en zat thuis, voor zijn favoriete videospel van The Rainbow dat bij hem was aangewaaid, met zijn familie. We kunnen niet beginnen om onze shock en droefenis uit te drukken. Er zijn geen woorden voor. We zullen de komende dagen meer zeggen, maar op dit ogenblik … speel alsjeblief luid Motörhead”.

Invloed

Volgens de website Consequence of Sound leed Kilmister, behalve aan de niet nader genoemde agressieve kanker, ook aan hematoma, longproblemen, en had hij een onregelmatige hartslag.

De voorbije maanden waren er nog berichten dat Lemmy onwel was geworden op het podium en aan een longinfectie leed. In september kondigde de metalband, die toen op tournee was in Noord-Amerika, aan dat alle concerten geannuleerd werden tot hun frontman helemaal was hersteld.

Ian Fraser “Lemmy” Kilmister, geboren in 1945 in Engeland, werkte onder meer als roadie voor Jimi Hendrix , voor hij in 1972 als bassist aan de slag ging bij Hawkwind, een groep die als ‘space-rock’ werd omschreven, met etherische geluiden. In 1975 richtte hij Motörhead op en dat werd andere, hardere koek. Hij was bassist, zanger en voornaamste songschrijver van de groep.

De band bracht 22 albums uit, daarbij ‘Ace of Spades’ – die een gelijknamige hitsingle bevatte – ‘Orgasmatron’ en ‘Rock N’ Roll’. De groep verkocht 30 miljoen exemplaren.

Eerder dit jaar bracht Motörhead nog een nieuw album uit, ‘Bad Magic’.

De groep werd zelden gelauwerd maar had volgens specialisten grote invloed, onder meer op de jonge punkbeweging maar ook op groepen als Metallica en opDave Grohl van de Foo Fighters.

Deze zomer gaf de groep nog een concert op Graspop. Met een zieke Lemmy Kilmister viel dat tegen. Lees hier de recensie.

Vodka in plaats van whisky

Lemmy zelf werd ook, soms vooral, bekend voor zijn gedrag naast het podium. Zo werd hij uit de groep Hawkwind gezet nadat hij aan de Canadese grens gearresteerd werd voor drugsbezit. De man dronk sinds zijn dertigste naar eigen zeggen een fles Jack Daniels per dag en nam ook amfetamines. Recentelijk grapte hij nog dat hij “om gezondheidsredenen” was overgeschakeld van whisky naar vodka. “Blijkbaar ben ik onverslijtbaar”, zei hij vorig jaar in een interview met The Guardian. Kilmister verklaarde dat hij tot aan zijn dood zou doorgaan met muziek, “zelfs als ik een stok nodig heb om op het podium te komen”. En zo geschiedde bijna: de groep plande in 2016 nog een Europese tournee.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content