Lemmy Kilmister: in slechte tijden op Graspop 2015

© Wouter Van Vaerenbergh

In juni van dit jaar trad Lemmy Kilmister nog met Motörhead aan op Graspop, zijn laatste concert op Belgische bodem. Herlees hier de recensie.

Motörhead

Mainstage 1

20.00u – 11.00u

Bekijk hier de beelden van het concert.

‘We are Motörhead, we play rock and roll?’ Lemmy Kilmister trok de show van Motörhead op Graspop eerder wijfelend op gang. Terwijl er achter die legendarische openingsquote normaal een uitroepteken thuishoort, leek het vermoeide rock-‘n-rollicoon in Dessel niet meer zo zeker van zijn stuk.

Vroeger was de 69-jarige Lemmy nog gewoon sick door zijn overmatig alcohol- en drugsgebruik, vandaag is hij ook echt ziek. Dat was er spijtig genoeg aan te zien én te horen. Toen de ooit gevreesde Motörhead-frontman het podium opgeschuifelde, zag je een uitgemergeld oud mannetje dat z’n best had gedaan om op Lemmy te lijken – rond de hals een Rickenbacker-bas gesjord, zonnebril en hoed op en sideburns die zijn gezicht in een boven- en onderkant verdelen – maar hierin mislukte.

Lemmy Kilmister: in slechte tijden op Graspop 2015
© Wouter Van Vaerenbergh

Naast het feit dat Kilmister een schim van zichzelf was en met trillende handen van zijn flesje water dronk, gaf vooral zijn kapotte stem aan dat het bijna over and out was voor Motörhead. Kilmisters bindteksten werden door niemand gehoord, en dus liet hij dat maar over aan zijn rechterhand Phil Campbell. Die had gelukkig een lading energie bij op Graspop. En een lading t-shirts, waarvan één zijn haat voor al de drummers in de wereld uitdrukte. Al gaf Motörheads eigen mepper Mikkey Dee hem tijdens Dr. Rock overtuigend lik op stuk. Met zijn drumsolo probeerde hij vanuit de lucht het publiek op te jutten voor de laatste nummers van hun set.

Veel fans wisten al langer dat Lemmy en zijn optredens met Motörhead vandaag een flauw doorslagje zijn van wat ze vroeger waren. Toch wilden ze er allemaal graag bij zijn om Ace Of Spades nog eens – voor een laatste keer? – samen met Lemmy mee te brullen. Want ook dat is rock-‘n-roll: er zijn voor je band, in goede én in slechte tijden.

Johannes De Breuker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content