Legendarisch folkzanger Bert Jansch overleden

Bert Jansch, de legendarische Schotse folkmuzikant en één van de stichters van de band Pentangle, is op 67-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen longkanker.

Zowel solo als lid van Pentangle gold Jansch als een belangrijke figuur in de folkrevival van de jaren zestig.

Jansch, geboren op 3 november 1943 in Glasgow, heeft meer dan 20 albums op zijn naam staan. Hij speelde verscheidene instrumenten en stond bekend als virtuoos akoestische gitaarspeler. Zijn muziek heeft invloed gehad op artiesten als Paul Simon, Johnny Marr, Pete Doherty, Jimmy Page, Nick Drake, Donovan en Neil Young.

De carrière van Jansch ging van start begin jaren zestig, met gelegenheidsoptredens in Britse folk-clubs. Daarna, tussen 1963 en 1965, trok hij de hort op en speelde in Europa als straatmuzikant en in bars en cafés. In 1968 richtte hij Pentangle op, een folkrockband waarin hij banjo, Appalachian dulcimer, recorder, concertina en zelfs elektrische gitaar speelde. “Basket Of Light”, het derde album (1969), was behoorlijk succesvol.

De originele bezetting van Pentangle ging in 1973 uit elkaar, maar hervormde in 1980 en opnieuw in 2007. Hij bleef er tot 1995. Jansch kreeg twee Lifetime Achievement Awards bij de BBC Folk Awards: in 2001 voor zijn solo-optredens en in 2007 als lid van Pentangle.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content