Led Zeppelin: Stairway to the judge

© /

De Britse hardrockband Led Zeppelin moet zich nu toch voor een rechtbank verdedigen op beschuldiging van plagiaat. Het gaat om het epos “Stairway to Heaven” waarvan de intro van de groep Spirit zou zijn gejat.

Bassist Mark Andes en de erven van Randy California, de toenmalige gitarist van Spirit, zetten vorig jaar gerechtelijke stappen. Ze zeggen dat de akoestische intro van één der meest legendarische rocksongs, wat het in 1971 op het album “Led Zeppelin IV” uitgebrachte “Stairway to Heaven” is, gepikt is van een Spirit-compositie met de naam “Taurus”, daterend van drie jaar daarvoor.

Andes voert aan dat gitarist Jimmy Page en de andere leden van de “Loden Zeppelin” (de naam is uit een uitvinding van The Who-drummer Keith Moon) “Taurus” in 1968 tijdens de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin hadden gehoord. Led Zeppelin ontkende het auteursrecht met voeten te hebben getreden. Wel gaven de Britten toe tijdens optredens in 1968 en 1969 een medley te hebben gespeeld waarin een track van Spirit stak.

Een rechter vond nu dat er voldoende gelijkenis is om een jury te laten oordelen. Enkel Page en zanger Robert Plant staan terecht.

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin ervan wordt beschuldigd leentjebuur te hebben gespeeld. Het gevolg was dat uiteindelijk alsnog credits voor co-auteurschap werden aan liedjes als “Whole Lotta Love”, “The Lemon Song” en “Babe I’m Gonna Leave You”.

Het proces start op 10 mei.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content