Luc Dufourmont

‘Leave Joke(r) Schauvliege Alone’

Luc Dufourmont Beter bekend als bendeleider Roste Luc uit 'Bevergem' en als bandleider van onder meer ID!OTS.

‘Ik mag dat zeggen, hé, dat ik werk zoek?’ dixit Luc Dufourmont, Roste Luc uit Bevergem en de brulboei van het onvolprezen ID!OTS, begin dit jaar in Knack Focus. En kijk, vanaf nu leest u op KnackFocus.be elke vrijdag een al even onvolprezen column van hem: De Hoek van Luc Dufourmont. Daarin becommentarieert hij een actuele gebeurtenis aan de hand van een song. Deze week: Joke Schauvliege en de Boterham met Gekapt.

Voor niet Oost- of West-Vlamingen klinkt het misschien wat raar in de oren, maar gekapt – het voltooid deelwoord van het werkwoord kappen – betekent in deze contreien ook gehakt. Als Joke ‘The Joke(r)’ Schauvliege dus zegt: ‘Een boom heeft altijd de functie gehad om gekapt te worden’, geeft ze de perfecte voorzet om hem er als een boulet in te shotten. En dat gebeurde dan ook. Cartoons, commentaren, Facebookstatussen…: velen ergerden zich aan Joke, en hadden duidelijk ook plezier in de zeer intelligente uitspraak van onze minister van Omgeving, Natuur, Landbouw en nu dus ook Fijne Vleeswaren.

Aanleiding genoeg voor mij om nog eens terug te grijpen naar de grootste Zuidwestvlaamse hit aller tijden, die ik de laatste twintig jaar van de vorige eeuw met het legendarische, hoogst eigenzinnige countrypunkcollectief Two Russian Cowboys in menig jeugdhuis en op vele festivals aan het volk heb geserveerd: Boterham met gekapt, ofte: Boottram me gekapt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het ontstaan van dit nummer heeft helemaal niets met het kappen van bomen te maken. In de tijd dat ik het schreef, hadden kleinere bands nog geen ‘rider’, een bijlage aan een contract waar groepen nu gretig gebruik – en misbruik – van maken om hun eisen te stellen en hun grillen kracht bij te zetten. Vegetariërs, die nu in de meerderheid zijn, waren toen heel zeldzaam, maar dit terzijde. Wij zakten wekelijks af naar de gemeentes waar we verwacht werden te komen spelen, en waren al lang blij als er genoeg werkende micro’s waren. En de catering? Er werd sporadisch wel eens een spaghetti Bolognaise geserveerd, maar meestal was er geen. Toch waren pistolets met jonge kaas, en al zeker met gekapt, in die tijd schering en inslag. Persoonlijk kan ik écht genieten van een ouderwetse, knapperige pistolet die dik belegd is met rauw gehakt en afgewerkt is met een snuifje peper en zout en flink wat pickles, maar twee tot drie keer op een weekend, dat is van het goede te veel.

Eu0026#xE9;n tip voor Joke Schauvliege: een perfect gekapte minister is er twee waard.

Daarom dus dit nummer, terzelfdertijd een loflied voor en een protestzang tegen boterhammen en pistolets met gehakt. De lof gaat vooral naar Agnes, die in de jaren zeventig het beste gehakt van Rekkem en omstreken verkocht. Gekapt van Agnes, dus.

Wat ons weer bij dat kappen brengt. Ik heb te doen met Joke, ze krijgt de laatste tijd veel bagger over zich heen. Uiteraard heeft ze het zelf gezocht, maar ik kreeg hetzelfde gevoel als die keer dat Britney Spears een paar jaar geleden plots volledig kaal en meestal zonder ondergoed in het publiek verscheen. De halve gare Chris Crocker nam het toen in een hilarisch YouTube-filmpje voor haar op. ‘Leave Britney Alone’, riep hij op – vanaf 1’45” wordt het pas echt hilarisch. Misschien loopt er in België ook wel een diehardfan van Joke rond, die een ‘Laat Joke Gerust-campagne’ wil opstarten. Over Britney, die er inmiddels weer perfect ‘gekapt’ bijloopt, geen kwaad woord hier. Ze is gezond en wel, en zelfs in goede doen. Eén tip misschien voor Joke: een perfect gekapte minister is er twee waard.

Partner Content