LCD Soundsystem: Laatste album

Als James Murphy woord houdt, is This Is Happening het derde en finale album voor LCD Soundsystem.

LCD Soundsystem **

This Is Happening

elektropop/dance

DFA/EMI

Volgens James Murphy, begin dit jaar in NME, zou het derde album van LCD Soundsystem eerst Internet Sensation! gaan heten – ‘mét uitroepteken’, vertelde hij erbij. Een ironische werktitel natuurlijk, maar eentje die profetisch bleek. Amper vier maanden later lekte de plaat vroegtijdig en besloot Murphy alle songs op zijn website te streamen.

Op diezelfde webstek staan ook een zestal making of-filmpjes, gedraaid in de Hollywood mansion waar alle negen songs werden ingeblikt. We zien Murphy en co aan het werk in de riante tot studio’s omgeturnde kamers, van uit een luie sofa naar Ultimate Fighter gapen of in het zwembad dobberen. Iedereen is van top tot teen in het wit gekleed. Op Murphy’s stoel plakt een papier: ‘DON’T TOUCH ME.’ We zien hem aanwijzingen geven aan een anonieme gitarist: ‘Cocaine. Silver pants. Spaceship… Let’s do it.’ Yep, dit is het Los Angeles-album van LCD Soundsystem, net zoals Heroes het Berlijnalbum van David Bowie was.

Nu we het toch over Bowie hebben (opgepast voor het bruggetje!), de invloed van de oude dame is overal op This Is Happening. Je herkent Bowie-de-glamrocker in de gitaargeoriënteerde zwier en het jongensachtig refrein van Drunk Girls. All I Want is één lange onverbloemde hint naar de riff van Heroes, en met wat goede wil hoort u in You Wanted A Hit de Oosters getinte intro van China Girl. Somebody’s Calling Me ten slotte, is een doorslagje van Nightclubbing, door Bowie gepend voor zijn maat Iggy Pop.

Helemaal waardeloos klinkt het niet, integendeel, we hadden van Murphy’s zelf aangekondigde pièce de résistance gewoon méér verwacht. Vooral de langdradige punkfunk van You Wanted A Hit is een misser met vermoeide tekst: ‘You wanted a hit/But maybe we don’t do hits/I try and try/It ends up feeling kinda wrong.’ Staan hier wél al enkele dagen op repeat: I Can Change, een heerlijk staaltje geaffecteerde synthpop – denk Gary Numan op MDMA. Ook opener Dance Yrself Clean is dankzij die traag voorwaarts zwalpende synths en Murphy’s primal scream een verraderlijke groeier. Het gortdroge parlando in de toekomstige livefavoriet Pow Pow verwijst naar Losing My Edge, de single waarmee het in 2002 begon voor James Murphy. Als die woord houdt, is het voor LCD Soundsytem over en uit na This Is Happening. Zónder uitroepteken dus.

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content