Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day

Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford in Star Wars.
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Op 4 mei is het weer Star Wars Day, de commercieel uitgebuite hoogmis waarop u naar jaarlijkse gewoonte marathonvertoningen, filmquotes en lightsabers door uw strot geduwd krijgt. Tien fandagen die u wél schaamteloos in uw agenda mag schrijven.

13 juli: The Most Wuthering Heights Day Ever

Voor fans van Kate Bush.

Must-do: uw wilde handgebaren, krankzinnige blik en zombiepasjes bovenhalen.

Must-have: een rode jurk, zwarte riem en een bloem voor in uw haar.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Het begon als een geflopte wereldrecordpoging. In 2013 kwamen driehonderd Kate Bush-lookalikes op een veld in de Britse badplaats Brighton samen om net zo bezwerend te dansen als in de video van Wuthering Heights, de debuutsingle waarmee Bush het in 1978 tot bovenaan in de hitlijsten schopte. Helaas vonden de Guinness World Records-bonzen het nummer ‘niet iconisch genoeg’ om er een officieel record van te maken. Fans lieten het niet aan hun hart komen en bleven The Most Wuthering Heights Day Ever-bijeenkomsten organiseren om hun icoon te eren. Zo waren er onder meer danssessies in San Francisco, Sydney, Tel Aviv, Berlijn, Amsterdam en Brussel. Belgische fans kunnen dit jaar op 13 juli nogmaals hun innerlijke Bush bovenhalen.

De eerste week van augustus: Trans Snape Week

Voor fans van Transgender Snape.

Must-do: alle Harry Potter-boeken (her)lezen en mogelijke aanwijzingen markeren.

Must-have: knutselmateriaal.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Ook acht jaar na de laatste Harry Potter-film zijn de fans nog lang niet bedaard. Een van de verrassendste fantheoriën die zich de voorbije jaren heeft ontsponnen, was er eentje over Severus Snape. Die zou namelijk een transgendervrouw zijn. De basis voor de theorie werd gelegd door auteur Racheline Maltese, die in 2011 het essay Harry Potter: Severus Snape as Representation of Female Heroism publiceerde. Volgens believers zou de theorie veel verklaren, zoals waarom Snape graag toverdrankjes brouwt (een vorm van magie die aan vrouwelijkheid wordt gelinkt) en waarom ze in flashbacks te zien is in ‘een oudevrouwenblouse’. In 2015 organiseerde een Tumblr-gebruiker genaamd Ensnapingthesenses voor het eerst een Trans Snape Week, waarin Snape wordt gevierd als transgender aan de hand van fanart, moodboards en lezingen waarin significante passages worden aangehaald. Sommigen gaan nog een stapje verder en schrijven fanfiction over haar coming-out als Severina Snape. J. K. Rowling doet er vooralsnog het zwijgen toe.

3 oktober: Mean Girls Day

Voor fans van Mean Girls.

Must-do: naar Taco Bell gaan en uw gezicht insmeren met pepermunt. Wat u ook doet, vermijd het woord ‘fetch’ en vraag niet zomaar aan mensen waarom ze wit zijn.

Must-have: een roze outfit en een ongezonde dosis pretentie.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Elke noughtiesliefhebber weet waar 3 oktober om draait. Voor alle anderen leggen we het nog één keer uit: in internetfavoriet en Lindsay Lohan-hoogtepunt Mean Girls (2004) vroeg Cady Herons crush haar op die dag welke dag het was. ‘It’s October 3rd’, was het antwoord. De rest is geschiedenis. Het fenomeen bereikte de mainstream in 2012, toen president Obama een It’s October 3rd-gif deelde op Tumblr ter promotie van een presidentieel debat dat diezelfde dag plaatsvond. Intussen is Mean Girls Day popcultureel erfgoed en worden jaarlijks quotes gedeeld en themafuiven, dragshows en filmavonden georganiseerd. Vorig jaar kirden millennials extra hard van plezier, toen 3 oktober op een woensdag bleek te vallen: de dag waarop de mean girls roze dragen. De eerstvolgende keer dat dat nog eens gebeurt, is in 2029, maar laat dat u niet tegenhouden om alsnog een roze outfit aan te schaffen. Get in loser, we’re going shopping.

21 oktober: Back to the Future Day

Voor fans van Back to the Future.

Must-do: Een tijdscapsule maken en op een hoverboard sjezen.

Must-have: Nike’s met zelfstrikkende veters.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

In Back to the Future II (1989) springen Marty McFly en Doc Emmett Brown in hun DeLorean om naar 2015 te reizen. Ze komen er op 21 oktober terecht in een wereld met vliegende auto’s en een vrouwelijke president aan het hoofd van de VS. Ondanks de tijdsaanduiding zorgde de feestdag het afgelopen decennium voor verwarring. Op 5 juli 2010 tweette filmmagazine Total Film een foto van het controlebord van de teletijdmachine met het bijschrift ‘It’s Future Day!’ Wat research, bijvoorbeeld op www.istodaythedaymartymcflyarriveswhenhetravelstothefuture.com, zou nochtans geleerd hebben dat het om trucage ging. Die hoax zou later meermaals herhaald worden. Toen de échte datum was aangebroken, bleek iedereen goed voorbereid. Fans verzamelden zich in L.A. om filmlocaties te bezoeken, Pepsi lanceerde een limited-edition-Pepsi Perfect (zoals de film voorspelde) en Nike deed hoofdrolspeler Michael J. Fox een paar zelfstrikkende schoenen cadeau. Back to the Future Day wordt nog jaarlijks gevierd, zij het niet meer zo intens als in 2015.

23 december: Festivus

Voor fans van Seinfeld.

Must-do: Uw grieven uiten en krachtprestaties neerzetten.

Must-have: Een aluminium paal.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

De afgelopen jaren kon u Festivus in stijl vieren met speciaal ontworpen truien, feestkits, spelletjes en palen van Wagner, ’s werelds grootste fabrikant en leverancier van Festivus-palen. Ietwat pijnlijk, want Festivus bood onder het motto ‘A Festivus for the rest of us’ net tegenwind aan gecommercialiseerde feestdagen als Kerstmis en Nieuwjaar. De wereld maakte in 1997 kennis met Festivus in de Seinfeld-aflevering The Strike. Daarin heeft Frank, de vader van George Costanza, een eigen feestdag in het leven geroepen om te ontsnappen aan de kersthetze. En dus zet hij een aluminium paal in zijn woonkamer en organiseert hij activiteiten als ‘grieven delen’ en ‘krachtprestaties neerzetten’ – meestal een partijtje worstelen. Dat klinkt vaag, maar het wordt nog vreemder. Festivus bestond namelijk al. Scenarist Dan O’Keefe vierde de feestdag met zijn vader. Zonder paal, wel met grieven en vechtpartijen. En met – we citeren – ‘het echte symbool van de feestdag: een aan de muur genagelde klok in een zak, en daarbij een bord met de tekst ‘Fuck fascism’. Vonden de makers van Seinfeld iets té absurd.

Niemand weet wanneer: Good Day

Voor fans van Ice Cube.

Must-do: Uitpluizen wanneer die dag nu eigenlijk plaatsvond.

Must-have: Heel veel vrije tijd.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

In 1993 bracht Ice Cube It Was a Good Day uit, een single van zijn derde soloalbum The Predator. Zesentwintig jaar later zijn er nog steeds mensen die daarvan wakker liggen. Niemand weet namelijk wanneer die goede dag dan precies was. In 2012 dacht blogger en comedian Donovan Strain het mysterie te hebben ontrafeld. 20 januari 1992 was volgens hem de enige dag met zowel een uitzending van Yo! MTV Raps, een smogvrije lucht, voorradige piepers als een overwinning van de Lakers tegen de SuperSonics – stuk voor stuk aanwijzingen die in de song zitten. Alle puzzelstukken vielen in elkaar. Tot andere internetgebruikers op onjuistheden en onzekerheden in die theorie wezen. Zo was Ice Cubes vrouw Kimberly Woodruff die bewuste dag hoogzwanger en werd de booty call waarover Ice Cube rapt dus minder voor de hand liggend. Uiteindelijk benadrukte Ice Cube dat de song over een fictieve dag gaat, maar dat ‘elke dag een geweldige dag is’. Het internet nam daar geen genoegen mee.

13 februari: Galentine’s Day

Voor fans van Parks and Recreation.

Must-do: Tijd doorbrengen met uw dierbaarste vriendinnen.

Must-have: Vriendinnen.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Valentijn voor vriendinnen, zo vat u Galentine’s Day het best samen. Leslie van Parks and Recreation vierde de dag voor het eerst in 2010 met een uitgebreide brunch onder het motto ‘Ladies celebrating ladies’. Sindsdien is Galentine’s Day ook in werkelijkheid uitgegroeid tot een onofficiële feestdag. Wat u precies doet, maakt niet echt uit, zolang u maar de geneugten van de vrouwelijke vriendschap huldigt. Bij gebrek aan inspiratie kunt u terecht op talloze festiviteiten, waaronder een craft beer-festival, BFF-brunches en screenings van Legally Blonde en Mean Girls. Aangezien mannen daar niet aan te pas komen, besloten sommigen een Palentine’s Day in het leven te roepen, Valentijn voor pals.

24 februari: Twin Peaks Day

Voor fans van Twin Peaks.

Must-do: Een altaar voor Laura Palmer maken, een pelgrimstocht naar de filmlocaties ondernemen en nogmaals een poging wagen om te begrijpen wat er in godsnaam allemaal gebeurd is in dat aanvankelijk gezellig dorpje.

Must-have: Kersentaart en damn fine koffie.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

‘Diane, 11:30 AM, February 24th. Entering the town of Twin Peaks.’ Met die woorden rijdt agent Dale Cooper in 1989 Twin Peaks binnen om de vreemdste moord uit de televisiegeschiedenis te onderzoeken. Eerder die dag werd namelijk het in plastic gewikkelde lichaam van high-school sweetheart Laura Palmer gevonden. Blijkbaar de ideale reden om een feestje te bouwen. Sinds vorig jaar is Twin Peaks Day zelfs een officiële feestdag in Snoqualmie en North Bend, twee stadjes die prominent in beeld komen in de reeks. Echte diehardfans hebben aan één dag niet genoeg en herdenken ook de dag waarop Audrey haar legendarische dansje deed (26 februari), de dag waarop Audrey met haar tong een knoop in een kersensteeltje draaide (2 maart), de dag waarop Nadine herboren werd als een achttienjarige cheerleader (5 maart) en zowat alle andere dagen die in de reeks passeren.

21 maart: Nationale Groenedassendag

Voor fans van Het eiland.

Must-do: Picknicken op het dak en zeker niet over uw amandelen beginnen.

Must-have: Een groene das, een rol wc-papier en een stuk karton om tussen de deur te steken.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Elk jaar wordt de lente symbolisch ingezet door Frankie, Guido en Michel. De collega’s trekken een felgroene das aan, houden een illegale picknick op het dak van Cynalco Medics en vieren dat ze in elkaars team zitten. Tot Alain en Sammy de sfeer verstoren, alles in het honderd loopt en er uiteindelijk fecaliën op de dassen eindigen. Lente is een van de meest legendarische afleveringen onder Het eiland-fans. Vijftien jaar nadat de reeks voor het eerst werd uitgezonden, wordt de traditie nog steeds in ere gehouden. Verrassend veel mensen vertrekken op 21 maart met een groene das naar het werk en delen foto’s van hun picknick. In 2016 bracht merchandisingbedrijf Mister T een groene Het eiland-das uit, bij Studio Brussel kunt u terecht voor een downloadbare begin-van-de-lenteknutselkit en in Gent vindt jaarlijks een themafuif plaats onder de noemer Niveau Nihil. En nee, dat is niet verplicht.

17 april: Carol Day

Voor fans van Carol.

Must-do: Een Carol Support Group oprichten.

Must-have: Een buitengewone waardering voor Todd Haynes’ liefdesdrama.

Kersentaart en groene dassen: tien fandagen die leuker zijn dan Star Wars Day
© Mellon

Met voorsprong de verrassendste dag in dit lijstje. Toen Carol vier jaar geleden in première ging op het filmfestival van Cannes, werd Todd Haynes’ poëtische en stilistische liefdesverhaal over twee lesbiennes bejubeld met een staande ovatie. Carol had de kwaliteiten om een klassieker te worden, maar niemand had zien aankomen dat er zoiets als een ‘Cult of Carol’ zou ontstaan. Youtubers maken video’s als Drunk Lesbians Watch Carol. Er zijn gifs, fanart en subreddits. Vrouwen sturen video’s naar Haynes om te vertellen hoe ze dankzij de film eindelijk uit de kast durfden te komen. Er is zelfs de kortfilm Carol Support Group, over een praatgroep voor Carol-verslaafden. Dat gaat heel, heel ver. Uiteraard kreeg Carol dan ook een eigen fandag: 17 april, de dag waarop Carol (Cate Blanchett) en Therese (Rooney Mara) zich herenigen, de echte verjaardag van Mara én de dag waarop de liefdesscène werd gefilmd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content