Kabinet Schauvliege ontkent herschikking

© Belga

Het kabinet van cultuurminister Joke Schauvliege ligt onder vuur.

Het kabinet van cultuurminister Joke Schauvliege ligt onder vuur. De manier waarop de hervorming van de grote cultuurinstellingen en de opmaak van de begroting werden aangepakt, zorgt voor onrust.

Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt zich in Knack tegen de kritiek van Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen!) als zou ze enkel een marionet zijn in de handen van minister-president Kris Peeters (CD&V).

Volgens Schauvliege zijn het niet Peeters en zijn medewerker Roger Claeys (sinds jaar en dag cultuurspecialist bij CD&V) die de hervormingsplannen voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera hebben uitgetekend. Haar kabinet is perfect in staat om dat zelf te doen. Ook de besparingen, bepaald in de begroting 2011, zijn het werk van de kleine ploeg die haar bijstaat.

Toch vernam Knack uit twee onafhankelijke bronnen dat het kabinet van Schauvliege zal worden herschikt. In socialistische kringen is te horen dat de medewerkers van de minister een onvergeeflijke fout hebben begaan door hun partijgenote Leona Detiège, voorzitter van het Ballet van Vlaanderen, zelf te ontvangen. “Wanneer een oud-minister naar een kabinet komt, dan moet de minister hem of haar zelf ontvangen”, zo klinkt het nors.

Geen overleg

Erger is de blunder van adjunct-kabinetschef Gerda Van der Plas in het dossier VormingPlus. De volkshogescholen moeten 25 procent van hun budget inleveren. Volgens Schauvliege hadden ze daar eigenlijk zelf om gevraagd. Op een studiedag hadden ze laten weten dat ze een deel van hun decretale opdracht (coördinatie) eigenlijk niet zagen zitten. De minister snoeide in het budget en schrapte die opdracht.

Het FOV, dat de belangen behartigt van het sociaal-cultureel volwassenenwerk, haalde prompt een mailwisseling met Gerda Van der Plas boven. Daaruit blijkt dat het kabinet aan de sector gevraagd had om de coördinatieopdracht te herformuleren. Toen de sector inging op die uitnodiging en tijdens de zomervakantie overleg wilde starten, antwoordde Van der Plas: “Ik kijk er al naar uit om dit met hen verder te bespreken. De timing is prima voor mij.” Het overleg kwam er nooit, half oktober kreeg VormingPlus koudweg te horen dat het een kwart van zijn middelen moest inleveren.

Toekomst kabinet?

Ook in ACW-kringen is te horen dat “de maat vol is. Dit kabinet moet dringend versterkt worden, anders gebeuren er ongelukken”.

Volgens een bevoegde bron zou er over de toekomst van het kabinet-Schauvliege al een vergadering zijn geweest. Op het kabinet van Schauvliege wordt dat met klem ontkend. “Dit is volledig uit de lucht gegrepen”, zegt woordvoerder Patrick Verstuyft.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content