K-Pop: kan deze popmuziek ook het westen veroveren?

© Reuters

Wij hebben Rihanna, One Direction en Justin Bieber. Maar welke popsterren zijn in Azië het bekendst? Vooral Koreaanse popmuziek, K-Pop in het kort, verovert het Aziatische deel van de wereld. Volgt de rest ook?

Het fenomeen heet ‘Hallyu Wave’, of de Koreaanse Golf: het verspreiden van de Zuid-Koreaanse cultuur buiten de eigen landsgrenzen. Het begon met soaps die in Amerika bekend werden tijdens de jaren 90, maar vandaag de dag gebeurt het vooral met de Koreaanse eetcultuur en popmuziek. En die Koreaanse golf raakt ook tot bij ons. Zo zal tijdens het weekend van 13 op 15 maart in Tour & Taxis voor de zevende keer de ‘Made In Asia’-beurs plaatsvinden, mét een ‘Hallyu’ zone en een Koreaanse stand. Vooral de Franstalige Belgen zullen hiervoor in de rij gaan staan, want Zuid-Korea kent in het zuiden van ons land een grote populariteit. Roemenië, Frankrijk en Brazilië gaan ook mee in de hype en wie weet valt Vlaanderen ook binnenkort voor de Zuid-Koreaanse charmes.

K-Pop: kan deze popmuziek ook het westen veroveren?

Wat is K-Pop?

K-Pop is Zuid-Koreaanse popmuziek en ontstond in 1995 toen er voor het eerst een talentagentschap en platenlabel werd opgericht. Om een beeld te kunnen vormen:

de popmuziek is een mix tussen hiphop, elektro, trap en dubstep, uitgevoerd door een boysband of girlsband met bijpassende synchrone danspasjes. K-Pop is het soort muziek waar je aan moet wennen. De term kitsch is echt niet vergezocht als je deze Aziatische popmuziek wil omschrijven.

De vaak plastieken popsterren worden opgeleid door één van de entertainmentbedrijven/fabrieken zoals SM, JYP of het bekendste YG. Het talentagentschap heeft de bekendste acteurs en popsterren zoals PSY, CL en G-Dragon in zijn portefeuille. Deze entertainmentbedrijven leiden Koreaanse kinderen op om een ster te worden. K-Pop is een echte business die te vergelijken is met Hollywoodpraktijken. Ze beginnen er in Zuid-Korea enkel iets vroeger aan.

Kim Si-Yoon bijvoorbeeld wordt opgeleid door een Koreaans talentagentschap. Het meisje is nog maar negen jaar en al volop aan het oefenen om ooit een Koreaanse ster te worden. Ze staat op om 7u30, gaat dan naar school en gaat hierna uren zang- en danslessen volgen. Uiteindelijk kan ze rond middernacht haar bed in duiken om een paar uurtjes later weer op te staan en aan een drukke dag te beginnen. Ondanks het feit dat velen dit zien als uitbuiting wil 1 op de 5 Koreanen popster worden, het maakt dus deel uit van de favoriete bezigheden daar.

Kim Si-Yoon in een interview op Karrewiet
Kim Si-Yoon in een interview op Karrewiet© vrt

Maar welke popsterren kunnen het ook bij ons maken of hebben het al gemaakt? Kijk in de toekomst vooral uit naar deze K-popsterren.

PSY

Hoewel vooral girlsbands en boysbands het in Azië maken, zijn het voornamelijk soloartiesten die doorbreken in de VS of Europa. Een perfect voorbeeld daarvan PSY. Met Gangnam Style maakte hij één van de meest beluisterde songs ooit. Gangnam Style is tegenwoordig het Koreaanse equivalent van de Macarena. In totaal werd de videoclip meer dan 2 miljard keer bekeken op YouTube. PSY werkte hierna samen met verschillende Amerikaanse sterren, waaronder ook Snoop Dogg voor hun song ‘Hangover’.

De popster is niet altijd op handen en voeten gedragen, integendeel. PSY werd tot voor Gangnam Style niet serieus genomen door de Koreanen. Dat de zanger uit een hele rijke familie kwam en zijn muziekcarrière meer zag als een hobby zal hier wel iets mee te maken hebben. Opvallend is ook dat PSY een van de enige popsterren is in Korea die niet onder het mes is gegaan. Plastische chirurgie is daar een normale zaak, de ingreep om je ogen een westerse look te geven is er erg populair.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

G-Dragon

De androgyne hiphoprapper G-Dragon maakt sinds zijn achttiende deel uit van een boysband, BIG BANG. De band kende grote successen in Azië. In 2012 nam de groep een pauze en ging hij solo. GD werd opgeleid door verschillende talentagentschappen. Tijdens een interview vertelde de performer dat hij elke week een lied moest schrijven, en dit al vanaf zijn twaalfde. Later werkte hij (solo) ook nog samen met topartiesten zoals Diplo, Missy Elliott en mocht hij als voorprogramma spelen van zijn Amerikaanse evenknie Justin Bieber. Samen met Skrillex en landgenote CL maakte hij de hit ‘Dirty Vibe’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

CL

CL, ook bekend als Chaelin, is een van de meisjes die naast haar girlsband ‘2NE1’ (uitgesproken als twentyone) ook een solocarrière heeft. CL is de Koreaanse versie van Nicki Minaj, ze rapt en zingt in het Engels en Koreaans. Naast performer is ze ook muze van Jeremy Scott (Moscino, Adidas). Maar in 2015 trekt Chaelin volledig de kaart van de muziek. Ze gaat op het nieuwe album staan van The Black Eyed Peas en we mogen ons ook aan een samenwerking met Diplo verwachten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Japan = J-pop?

J-Pop is vergelijkbaar met K-Pop, het is enkel niet zo populair en vaak minder goed. De danspasjes zijn niet even synchroon en minder spectaculair, de muziek klinkt wat minder catchy. Daarom focussen de Japanners zich vooral op rock en metal, maar ook dit is niet baanbrekend. De Japanse muziek heeft nog een lange weg te gaan om verder te raken dan hun eigen landsgrenzen. Heel af en toe lukt het wel en spoelen Japanse artiesten in ons landje aan, maar dan is dat vooral bij onze Franstalige landgenoten en in een klein zaaltje in een godvergeten dorp. Het blijft voorlopig erg niche.

Vocaloids

Vocaloid is een Japans computerprogramma van Yamaha, dat vooral bekend is voor zijn keyboards. Dankzij dit programma is het mogelijk om een lied te genereren, je hoeft enkel de songtekst in te typen. NYAN CAT is daar het bekendste voorbeeld van, de internetsensatie dook enkele jaren op en werd meer dan 118 miljoen keer bekeken op YouTube. Beluister op eigen risico, het deuntje blijft een hele dag in je hoofd hangen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hatsune Miku is een andere vocaloid in de vorm van een hologram. Miku gaat ook op tour door de hele wereld samen met haar live band. In Japan is het een razend succes. Naast een optreden voor de Amerikaanse ‘Letterman Show’ heeft ze ook al het voorprogramma mogen verzorgen van Lady Gaga. Hoe zo een concert er dan uitziet? Kijk even naar deze clip en let vooral op het dansende publiek met glowsticks. (ABU)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content