Jong muziekgeweld op Theater aan Zee: Blue Monday People

© Silvano Magnone

Dagelijks stelt Knack Focus u een jonge beloftevolle muzikant voor die ten dans speelt op Theater aan Zee. Blue Monday People is een soul-jazz trio met een literaire inslag.

François Vaiana schrijft en zingt de teksten van Blue Monday People. “Blue Monday People is een soul-jazz akoestisch trio met bas, gitaar en stem. We wilden graag werken rond soulmuziek uit de jaren ’60 en ’70 zoals die van Bill Withers, Nina Simone en Curtis Mayfield, wiens nummer “Blue Monday People” ons inspireerde voor onze groepsnaam. We wilden eerst rond het bestaande repertoire werken en speelden we daar verschillende interpretaties van. We amuseerden ons echt als trio en werkten rond grooves en ritmes. Hoe meer we ermee bezig waren, hoe meer we echt als groep wilden optreden met onze eigen nummers.”

Blues & spleen “We begonnen eigen songs te schrijven. Die zijn een mix van Amerikaanse blues en Europese spleen. We proberen niet gewoon Amerikaanse muziek te maken, want we zijn geen Amerikanen, maar we mixen het met een Europese feel en harmonie,” legt Vaiana uit.

“Blue Monday People heeft een jazz-achtergrond, maar ik denk dat onze muziek niet per se zo gecategoriseerd moet worden. We hebben ook heel wat soulinvloeden en vertellen tegelijk een verhaal. We hebben geen specifiek publiek. Ook heel wat mensen uit de hip hop-achtergrond komen kijken, aangezien ik daar zelf ook mee bezig ben.”

Lara (Roseel, contrabas, nvdr.) en Benjamin (Sauzereau, gitaar, nvdr.) kenden elkaar niet voor ze samen speelden in de groep. “Lara ontmoette ik een zestal jaar geleden, waarna we een groep startten. Ik heb altijd al graag met haar gespeeld. Ze heeft een ongelofelijke groove. Benjamin leerde ik kennen op het Brussels conservatorium, waar we in hetzelfde combo speelden,” zegt Vaiana.

Blue Monday People kan u niet alleen gadeslaan als trio, maar ook als tentet. “Wij treden normaal op als trio, maar soms ook met een grotere groep met tien met blazers, drums en piano als ‘Blue Monday People and the Spirit Children’. Het is een grote groep, maar we behouden de intieme setting met het trio als centrum. Het project is een verlenging van onze sound,” aldus de zanger.


Reizen & lezen Naar inspiratie voor de teksten van Blue Monday People hoeft Vaiana niet ver te zoeken. “Ik schrijf over alles wat ik heb meegemaakt, de mensen die ik heb ontmoet. Ik probeer mijn teksten altijd universeel en beschrijvend te maken. Als je een persoonlijk verhaal goed vertelt, wordt het altijd universeel. Ook heb ik veel gereisd. Ik heb 4 jaar in West-Afrika gewoond met mijn vader die ook muzikant is. Ook woonde ik in New York gewoond en Europa. Mijn muziek bevat elementen van al die plekken.”

Een andere grote inspiratiebron is literatuur. “Ben Okri, een Brits auteur afkomstig van Nigeria, is bijvoorbeeld boeiend. Hij kan iets heel specifiek universeel maken. Alice Walkers ‘The Temple of My Familiar’ is ook interessant. Die romans lijken op wat ik wil doen als songschrijver. Mijn teksten hebben wel een literary feel. Ik lees veel, en probeer mijn songteksten zo te maken dat ze ook als teksten op zich kunnen staan.”

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Blue Monday People naast hun twee concerten voor Jong Werk ook op Uitgelezen aan Zee optreedt. Niet toevallig wordt dan ook “Open Stad”, de debuutroman van Teju Cole, besproken. Het boek, dat draait rond de gedachtestroom van het hoofdpersonage tijdens een wandeling in New York, sluit mooi aan op Vaiana’s manier van teksten schrijven. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content