Johnny Marr ontvangt eredoctoraat

Johnny Marr, ex-songwriter en -gitarist van The Smiths, ontvangt een eredoctoraat, uitgereikt door de Universiteit van Salford in Manchester. Marr gaf er sinds 2007 gastcolleges over populaire muziek. De ceremonie vindt plaats op 19 juli.

‘I’m very pleased to be given an honorary degree by Salford University. I’ve enjoyed working with the students in my capacity as visiting professor and hopefully we can find some more opportunities for creative work in the future’, aldus Marr.

En op Twitter schreef hij vervolgens: ‘Am being given an honorary doctorate by Salford Uni. Dr Johnny. Was being fitted for a gown. They say it’s a gown but it’s not. It’s a cape.’

De bekende gitarist is alom gekend omwille van zijn vaak briljante bijdrages aan de goed geoliede Smiths-tandem die hij deelde met Morrissey in de jaren 80. De band hield er helaas na vijf jaar mee op in 1987. Geruchten van een nakende reünie blijken niet gegrond te zijn, verklaarde Marr pas nog aan muziektijdschrift NME.

Na zijn passage bij The Smiths, werkte Marr samen met een hele rits verschillende artiesten, waaronder Talking Heads, Bryan Ferry, Pet Shop Boys, Tom Jones en Beck. Hij maakte ook even deel uit van Electronic en indieband The The, vooraleer in zee te gaan met het Amerikaanse Modest Mouse en het Nieuw-Zeelandse Crowded House.

Een eredoctoraat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor al dan niet academische doeleinden, bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied. De website van de universiteit van Salford meldt het volgende: ‘Marr, …, will become a Doctor of Arts in recognition of his outstanding achievements in a music career spanning four decades which changed the face of British guitar music.’

Terwijl de studenten van de universiteit hun diploma in ontvangst mogen nemen, zullen ze het podium moeten delen met de legende van het muziekcircuit uit Manchester.

Toekomstige Dr Johnny is niet de eerste, noch de laatste die als artiest zo een onderscheiding behaalde. Hieronder volgt een kort lijstje van andere, vaak opmerkelijke, eredoctoraten:

Jon Bon Jovi ontving een doctoraat in de humane wetenschappen van Monmouth University in 2001
Yoko Ono nam een doctoraat in de rechten door Liverpool University in 2001 plus een doctoraat in de fijne kunsten door Bard College in 2002 in ontvangst
Kermit the Frog, veruit de meest opmerkelijke begunstigde in dit lijsjte, ontving een ‘doctorate of amphibious letters’ door Southampton College, New York, in 1996
Aretha Franklin kreeg zo maar eventjes vier doctoraten in de muziek overhandigd
Meryl Streep sleepte ook vier doctoraten in de wacht, waaronder die van Yale, Princeton en Harvard
J.K. Rowling doet beter met maar liefst zes eredoctoraten, de meest recente uitgereikt door Harvard in 2008
Kylie Minogue heeft er eentje
Dolly Parton ook
Oprah eveneens. Wat volgde was een speech over durf, de juiste keuzes en menslievendheid.
Muhammad Ali kreeg een doctoraat in de humane wetenschappen door Princeton University in 2007
George Foreman ontving een eredoctoraat in de letteren in 2008 van Texas Southern University
Alexander Skårsgard, de True Blood-acteur uit Zweden, kreeg er in 2011 eentje van Leeds Metropolitan University in Engeland.
Mike Tyson ging ten slotte lopen met een eredoctoraat in de letteren die hij kreeg van Central State University Ohio in 1989 (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content