Jimi Hendrix’ Rek & Roll

Schrijvers van boze lezersbrieven, opgelet! Zoek een stoel, liefst een stevige, en ga zitten, neem desgewenst een stressbal ter hand en verwittig alvast de hulpdiensten. Want wij gaan mogelijk iets aanstootgevends schrijven.

The Jimi Hendrix Experience **

Winterland

Rock

Experience Hendrix / Sony

Jazeker, Jimi Hendrix kon een stukje gitaar spelen, maar af en toe, héél af en toe, had iemand – Noel Redding, Mitch Mitchell, zijn vake – op wat meer bondigheid mogen aandringen.

Zit u nog? De hulpdiensten zijn niet ijlings moeten uitrukken? Bon, laten we dan exhibit A op tafel gooien: Winterland, de nagelnieuwe vierdelige cd-box met een bloemlezing uit zes vermaarde liveshows in San Francisco anno oktober 1968. Precies 43 jaar geleden – Hendrix was er toen 25 en op het hoogtepunt van zijn korte carrière – speelde hij in de Winterland Ballroom drie dagen na elkaar twee sets per dag. In dat intense schema zag Hendrix de gelegenheid om op het podium nog meer te experimenteren dan gewoonlijk en zich nog vaker over te geven aan impromptu jams dan fans sowieso al van hem gewend waren. Het is op die scheidslijn tussen psychedelische rock en frenetieke free jazz dat het gefröbel van de Gekrulde Gitaargod op zijn Stratocaster, hoe bevlogen ook, heel soms un tout petit peu vervelen gaat. Wij hopen alleszins dat voor vijftien minuten durende solo’s zoals die in Tax Free en Manic Depression ons leven nog heel lang veel te kort zal zijn.

Moet u Winterland daarom links laten liggen? In geen geval! Deze box biedt in totaal bijna vijf uur muziek en daar staat uiteraard ook veel memorabels tussen. Bijzondere versies van Foxey Lady, Little Wing en Hey Joe, puike covers van Wild Thing, Dylans Like A Rolling Stone en Sunshine of Your Love van Cream, een minstens even beklijvende uitvoering van de Star Spangled Banner als die op Woodstock tien maanden later én een backstage interview.

En in tegenstelling tot die ziljoen ándere postume releases ziet het artwork er zelfs enigszins schappelijk uit. De fans weten wat hen te doen staat nadat ze hun lezersbrief op de post hebben gedaan.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content