Jazzmuzikant Philip Catherine wint Klara-Carrièreprijs

© gf

De veelgeprezen Belgische gitarist en componist Philip Catherine heeft in Gent de Klara-Carrièreprijs ontvangen. Met deze prijs lauwert Klara elk jaar een uitvoerend musicus die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt.

Philip Catherine, die de laatste vijftig jaar tot de absolute top van de Europese jazzscène behoort en samenwerkte met grote namen als Chet Baker, Stéphane Grappelli of Charles Mingus, werd door de jury gelauwerd om zijn unieke sound, ‘die elke noot verandert in de mooist mogelijke gedroomde melodie.’ Zijn plaat ‘Transparence’ uit ’86 werd een bestseller.

Winnaars ‘Klara”

De jury koos ook uit de brede klassieke muzieksector winnaars in vijf categorieën. Harpiste Anneleen Lenaerts (onder meer Wiener Philharmoniker) is ‘Jonge belofte van het jaar’. ‘Musicus van het jaar’ werd ‘Het collectief’, vijf musici die sinds 1998 samenspelen met een repertoire ‘vertrekkend vanuit de Tweede Weense school tot de allernieuwste experimentele stromingen.’ Peter De Caluwe, directeur van De Munt, is tot ‘Muziekpersoonlijkheid van het jaar’ bekroond. Het muziekfeest Klara4Kids, voor kinderen van vier tot twaalf, werd uitgeroepen tot ‘Muziekevenement van het jaar’. En de Vlaams ‘CD-productie van het jaar’ is ‘Cecus-Grandelavoix’, een verzameling polyfonie rond het onderwerp “blindheid”. De vijf winnaars kregen een ‘Klara’.

De prijsuitreiking gebeurde tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in de Bijloke in Gent. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content