Jazzlegende Pharoah Sanders overleden

Pharoah Sanders op het PDX Jazz Festival in 2019 © Getty

De legendarische Amerikaanse saxofoonspeler Pharoah Sanders is gestorven op 81-jarige leeftijd. Dat wordt bevestigd door zijn platenlabel Luaka Bop. Hij werd bekend om zijn unieke stijl en samenwerkingen met John Coltrane.

Pharoah Sanders is op 81-jarige leeftijd vredig en omgeven door vrienden en familie overleden in Los Angeles. Dat maakt zijn platenlabel bekend op Twitter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De saxofonist werd geboren in 1940 als Farrell Sanders. Een samenwerking met Sun Ra, die hem muzikaal herdoopte als Pharoah, was de start van zijn carrière. Daarna werd hij lid van de band van John Coltrane, tot diens dood in 1967. Later bracht hij ook als bandleider heel wat platen uit, waarvan een laatste in 2021. Die werd door Knack Focus-journalist Jonas Boel omschreven als ’tijdloos, majestueus uitgevoerd meesterwerk’.

Sanders gold als sleutelfiguur in de spirituele jazz scene. Hij werd op handen gedragen door hedendaagse saxofoonhelden als Kamasi Washington en Shabaka Hutchings.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content