Jazzlegende Donald Byrd overleden

Jazztrompettist Donald Byrd is op maandag 4 februari overleden, dat meldde zijn neef op Facebook. Byrd’s samples werden wereldwijd gebruikt, onder anderen door Tom Barman.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De invloedrijke jazztrompettist Donald Byrd is op 4 februari overleden op 80-jarige leeftijd. Dat maakte zijn neef Alex Bugnon, een jazzpianist, bekend via de sociaalnetwerksite Facebook. Bugnon schrijft: “Donald ging maandag (4 februari nvdr.) heen in Delaware, waar hij woonde. Zijn begrafenis vindt volgende week plaats. Enkele naaste familieleden hielden zijn dood geheim. Ik vond dit onnodig, mijn geduld was op.”

Byrd werd in 1932 geboren als Donaldson Toussaint L’Ouverture Byrd II in Detroit. Hij begon zijn carrière bij de Art Blakey’s Jazz Messengers. Later trad hij op aan de zijde van John Coltrane, Sonny Rollins, Thelonious Monk en Herbie Hancock. Ook soul en funk kruisten Byrd’s pad.

Verkoopsucces
Als bandleider bracht Byrd de meeste van zijn platen uit op het beroemde jazzlabel Blue Note. Zijn bekendste plaat is Black Byrd uit 1973. Dit was trouwens het grootste verkoopsucces ooit van Blue Note. De plaat kreeg echter ook veel kritiek, want de trompettist brak met de ‘echte’ jazz en experimenteerde met R&B.

De hoogtepunten van Donald Byrd liggen intussen al decennia achter ons, maar toch blijft zijn invloed nazinderen. Vele muzikanten gebruiken nog steeds zijn samples. Van hiphopartiesten als Public Enemy en Nas tot houseproducer Armand Van Helden.

Ook dEUS-frontman Tom Barman hoort in dat rijtje thuis. In 2004 bracht Magnus, een dance/elektroproject van Barman samen met techno-dj CJ Bolland, hun eerste plaat The Body Gave You Everything uit. Het bekendste liedje van die cd is Summer’s here. Die song opent op dezelfde manier als Cristo Redentor van Donald Byrd. In 2009 kondigde CJ Bolland trouwens aan dat er een nieuwe Magnus-plaat zou komen. Tot nu toe bleef het daarbij. (CM)

Cristo Redentor van Donald Byrd heeft dezelfde intro als…..

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

….Summer’s Here van Magnus (Tom Barman en CJ Bolland)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content