Jazz voor beginners

Begint het je stilaan te dagen dat jazz hip is, dat altijd al is geweest en het ook altijd zal blijven? Hoe wijd je jezelf dan zo snel mogelijk in in het genre. Here’s how: 15 essentiële jazzalbums, om te beginnen.

‘Beste, ik ken niets van jazz maar ik ben wel nieuwsgierig. Welke platen moet ik eerst kopen?’ Bijna wekelijks krijgen we soortgelijke vragen van lezers die kennelijk besmet zijn door ons enthousiasme. Om ze allemaal in één keer van antwoord te dienen: de keuze van Michael Cuscuna, de grootste producer van de jazzbusiness. Dig!

Tientallen mails heeft het gekost. Urenlange telefoons tussen Connecticut en Brussel. We hadden onszelf dan ook een bovenmenselijke opdracht opgelegd: maak een lijst van de belangrijkste platen uit de jazzgeschiedenis. Eén ding hadden we bij aanvang al vastgelegd: onze hoogstpersoonlijke keuze zou voor een nooit eindigende polemiek zorgen, met scheldmails van kenners à la ‘Hoe kun je in godsnaam X over het hoofd zien?’ Daar wordt niemand beter van – vooral niet de jazzmaagd die quasi van nul moet beginnen.

Nee, dit verdict moest van Een Autoriteit komen. Met stip op één: Michael Cuscuna. Michael wíé? Cuscuna is al twintig jaar verantwoordelijk voor de belangrijkste heruitgaven en boxen op labels als Blue Note en Columbia, en is het hoofd van de jazzboetiek Mosaic Records. The Complete Studio Recordings van Miles Davis en Gil Evans? De miraculeuze liveopname van Thelonious Monk met John Coltrane in Carnegie Hall? Yep, allemaal het werk van Cuscuna. The man knows jazz.

Een honds werk was het. Vertrekkend van ’s mans top-100 een selectie maken van essentiële jazz-cd’s voor beginners, waaruit ook nog eens de evolutie van het genre duidelijk werd. Cuscuna maakte erg verrassende keuzes (zangeressen Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan haalden bijvoorbeeld niet eens de top-100), en die zijn helemaal voor zijn rekening. Maar de bottom line is dat u met deze lijst geen enkele miskoop doet, en er een wereld voor u zal opengaan.

Hier alvast om te beginnen, en in willekeurige volgorde, een top-15:

Billie Holiday
Dave Brubeck
Miles Davis
Sonny Rollins
Charles Mingus
Louis Armstrong
Count Basie
Art Blakey
Thelonious Monk with John Coltrane
Charlie Parker
Gerry Mulligan
Ornette Coleman
Duke Ellington
Herbie Hancock
John Coltrane

Door Michael Cuscuna en Bart Cornand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content