Jazz Middelheim strikt Randy Newman en John Scofield Trio

Jazz Middelheim heeft twee headliners aan de affiche toegevoegd: zanger-pianist Randy Newman en John Scofield Trio, met Steve Swallow en Bill Stewart. Het programma is daarmee volledig.

Jazz Middelheim presenteert doorgaans grote namen uit de jazzscene, maar gaat ook voor een of meer headliners voor een ietwat breder publiek. En dat is dit jaar niet anders. Naast zanger en pianist Randy Newman ontvangt het festival komende editie ook gitarist John Scofield. Meteen twee nieuwe headliners.

Met Manuel Hermia Trio en Bambi Pang Pang, een project van studenten van de Artesis Hogeschool onder leiding van de legendarische drummer Andrew Cyrille, is het programma van deze zomer compleet.

Randy Newman, 69 jaar, raakte bij het grote publiek bekend met hits als ‘Short people’ en ‘You can leave your hat on’ en brengt vaak schijnbaar lichtvoetige popsongs die inhoudelijk en muzikaal complexer zijn dan de eerste indruk laat vermoeden.

De 61-jarige jazzgitarist John Scofield is bekend voor zijn samenwerkingen met onder meer Miles Davis en Chet Baker. Hij komt op vrijdag 16 augustus langs met zijn John Scofield Trio, samen met Steve Swallow en Bill Stewart.

Eerder bevestigden reeds legendarische jazznamen als Randy Weston African Rhythms Septet, Charles Lloyd Quartet, Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet en Toots Thielemans met zijn kwartet.

Verder is er ook de bijna volledig vrouwelijke groep van Terri Lyne Carrington: Mosaic, met onder meer Lizz Wright en Gretchen Parlato. En als primeur brengt Jazz Middelheim pianist Bill Charlap voor het eerst live naar ons land.

Nieuw dit jaar op Jazz Middelheim is de zogenaamde ‘Artist in Residence’. De Armeniër Tigran Hamasyan, één van de allergrootste piano- en compositietalenten van zijn generatie, komt drie projecten voorstellen. Hij brengt daarvoor op donderdag Jan Bang en Arve Henriksen en vrijdag Trilok Gurtu mee. Zaterdag 17 augustus speelt hij met zijn eigen Quintet Shadow Theater waarmee hij in het najaar een nieuw album uitbrengt.

Ook de Belgische scene is op Jazz Middelheim sterk vertegenwoordigd. Drummer Stéphane Galland staat op de affiche met zijn project LOBI. Robin Verheyen vormde in samenwerking met Jazz Middelheim een uniek kwartet samen met de iconische musici Marc Copland, Gary Peacock en Joey Baron. Ook Melanie De Biasio, het Manuel Hermia Trio en Bambi Pang Pang feat. Andrew Cyrille tekenen present.

De 32ste editie van Jazz Middelheim vindt plaats van 15 tot en met 18 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen. Dagtickets kosten 37 euro, een festivalpass 122 euro. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content