‘Jazz Middelheim onzeker door besparingen VRT’

© gf

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen trekt aan de alarmbel over de toekomst van het festival Jazz Middelheim. Die oogt ‘onzeker omwille van de besparingen bij de openbare omroep’.

De toekomst van Jazz Middelheim oogt na 2016 bijzonder onzeker, onder meer omwille van de besparingen bij de openbare omroep, die via radiozender Klara een van de belangrijkste partners van het festival is. Dat heeft Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) dinsdag verklaard tijdens de voorstelling van de programmatie van dit jaar. Heylen roept daarom VRT op om rond de tafel te zitten om te kijken hoe Jazz Middelheim in de huidige vorm kan blijven bestaan.

We mogen jazz in ons land niet laten teloorgaan

Na de 35ste editie van het festival in 2016 lopen verschillende sponsordeals af en met name de middelen die VRT beschikbaar stelt zouden door de besparingsplannen daar in gedrang komen. “Niemand kan in twijfel trekken dat dit een topfestival is, dat Antwerpen en Vlaanderen al decennia lang internationaal mee op de kaart zet”, vindt schepen Heylen. “We mogen jazz in ons land niet laten teloorgaan zoals dat al bij andere genres is gebeurd. Ik wil daarom de openbare omroep de hand reiken om de toekomst van Jazz Middelheim te verzekeren.

Heylen wil naar eigen zeggen de komende maanden overleg plegen over een mogelijke “package deal” tussen VRT en de stad Antwerpen waarbij rond verschillende festivals en andere evenementen kan worden samengewerkt, in ruil voor de blijvende ondersteuning van Jazz Middelheim door Klara.

VRT stelt in een reactie zeker het gesprek met Heylen te willen aangaan. “Klara zal sowieso jazz blijven steunen”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Wat Jazz Middelheim betreft, werken we volgend jaar zeker mee aan de verjaardagseditie. Op de verdere toekomst kunnen we niet vooruitlopen.”

Ook dit jaar belooft Jazz Middelheim een topeditie te worden. Ontdek hier het programma.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content