James ‘Dawson’ Van Der Beek speelt ster-dj Diplo: ‘Ik weet létterlijk wat het is om in zijn schoenen te staan’

© GF
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

James Van Der Beek – u bekend als Dawson uit Dawson’s Creek – speelt de hoofdrol in What Would Diplo Do? een soort mockumentary over de razend populaire dj Diplo. Produced by Diplo, jawel.

Mocht de naam u niets zeggen: Diplo is een belangrijke speler in de hedendaagse electronic dance music, kortweg EDM. Als producer geeft hij songs van onder meer Justin Bieber, M.I.A, Tinie Tempah en Beyoncé dat beetje extra, als lid van de dj-collectieven Major Lazer en Jack Ü is hij niet weg te branden uit de hitlijsten. En binnenkort dus ook niet van uw televisiescherm.

Diplo is namelijk kop van jut in What Would Diplo Do? (WWDD), een nieuwe tv-reeks die zender Viceland zelf omschrijft als ‘Louie meets WorldStar HipHop crossed with This Is Spinal Tap. Het is een serie over een superster-dj die ontzettend veel fans heeft, maar niet zo goed is in intermenselijk contact. Niet omdat hij een miskend genie is, wel omdat de faam deze – in de serie – wereldvreemde douchebag zonder filter naar het hoofd gestegen is.

Ik heb bij twee Major Lazer-shows even als Diplo op het podium gestaan. Gewoon op play duwen en wat rondspringen

James Van Der Beek

Klinkt onvriendelijk, maar we hebben het hier wel over de man die in het echte leven ooit een crowdfunder startte om Taylor Swift ‘een booty’ te laten aanmeten bij de plastisch chirurg; de man die een Twitterdiscussie met collega-dj Zedd beslechtte met ‘Don’t be such a pompous cornball loser also I fucked your girl’ én de man die dit jaar alleen al 28,5 miljoen dollar binnenrijfde met zijn draaitafelkunsten. Dat maakt je succesvol genoeg om geparodieerd te mogen worden.

In WWDD wordt Diplo gespeeld door James Van Der Beek, de acteur die u vermoedelijk alleen kent als de huilerige Dawson uit tienerreeks Dawson’s Creek. ‘Ik weet niet zeker waarom regisseur Brandon Dermer aan mij dacht. Ik lijk wel een beetje op Diplo, maar of de hele writers room enthousiast is opgesprongen toen mijn naam viel?’ bekent Van Der Beek ons meteen.

Dermer had Van Der Beek gezien in Don’t Trust the B—- in Apartment 23, een serie waarin hij op zeer grappige wijze zichzelf speelt. En Van Der Beek schreef eerder al sketches over zichzelf voor het humoristisch onlinecollectief Funny or Die en lanceerde zijn eigen site met gifs onder de naam JamesVanDerMemes.com.

‘Het internet en social media hebben de kijkervaring van het publiek danig beïnvloed’, weet Van Der Beek. ‘Akkoord, je had vroeger ook tabloids, maar die roddels leken niet mee te tellen. Vandaag staat alles over jezelf online – ook al omdat je die info zelf deelt. Het frappante is dat de kijker nu al die informatie meeneemt wanneer hij of zij je aan het werk ziet: je imago, je eerder werk, je tweets… het bepaalt allemaal mee de kijkervaring. Hoezeer je ook in je rol kruipt, voor het publiek blijf je daarnaast die dude die pakweg een volledig pak Fruit Loops met vervallen melk heeft geconsumeerd en dat uitgebreid documenteerde op Snapchat. Het is dus belangrijk jezelf heel goed af te schermen ofwel aan de slag te gaan met het beeld dat het publiek van je heeft.’

Dus ja, Diplo zelf verleende zijn medewerking aan What Would Diplo Do? In zekere zin was het zelfs zijn idee. WWDD komt voort uit Day in the Life of Diplo, een filmpje dat het EDM-wonder vorig jaar liet maken om een tour te promoten. De drie minuten durende sketch, van de hand van Dermer, toont een James Van Der Beek die als Diplo een bende kerstelfen zijn ’tunes’ laat maken en zich verplaatst op een wit paard. Dat beviel Dermer en Van Der Beek dusdanig dat ze met voldoende materiaal voor een volledige serie naar de kantoren van Viceland trokken.

James 'Dawson' Van Der Beek speelt ster-dj Diplo: 'Ik weet létterlijk wat het is om in zijn schoenen te staan'
© Pitchfork

Diplo, executive producer van de serie, weet duidelijk dat een beetje zelfdevaluatie de nieuwe zelfverheerlijking is en gaf zijn ’thumbs up’ voor een versie van zichzelf die om de haverklap tenenkrullende slang als ‘lit’ en ‘fam’ gebruikt, in hashtags denkt en zich in bloot bovenlijf voor zijn Instagramstories afvraagt of Boeddha – geen dj, de spirituele leider – meer followers dan hem zou hebben. Van Der Beek: ‘Wanneer de man op wie je je hoofdpersonage baseert het oké vindt dat je hem een zelfingenomen lul noemt, dan staat vrijwel niets je nog in de weg.’

Van Der Beek kreeg all-area access. Tijdens twee Major Lazer-shows nam de acteur zelfs even de plaats van Diplo in. ‘Ik was telkens maar een minuutje on stage, hoor. Ik moest gewoon op play duwen en wat rondspringen. Ja, dat bevestigt de vooroordelen, maar het heeft me ook doen inzien dat wat een dj doet niet zo voor de hand liggend is’, aldus Van Der Beek. ‘Je staat voor zestigduizend mensen die je allemaal smeken om je te doen bewegen. Als je die energie gewoon opslorpt voor een persoonlijke masturbatiesessie, kun je geen goede show neerzetten. Je moet die energie teruggeven, lezen wat het publiek wil en het verrassen. Dat is ongelofelijk vermoeiend. Geloof mij, ik weet nu wat het is om in Diplo’s schoenen te staan. Letterlijk: we hebben dezelfde schoenmaat en ik heb zijn schoenen aangetrokken.’

What Would Diplo Do is tegelijkertijd een serie voor haters én liefhebbers van EDM, een show over de lachwekkende personal branding van een dj die de reeks gebruikt als personal branding. Als zelfkennis werkelijk het begin is van alle wijsheid, dan is What Would Diplo Do? een van de slimste dingen die momenteel op televisie te zien zijn.

What Would Diplo Do?

Elke zaterdag om 21 uur op Viceland. Oude afleveringen op viceland.com/be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content