Israëlische pianist Boris Giltburg wint Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga

De Israëliër Boris Gilburg heeft de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 voor piano gewonnen. Giltburg haalde het voor de Fransman Rémi Geniet en de Pool Mateusz Borowiak.

Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth maakte de namen van de winnaars van de 76ste Koningin Elisabethwedstrijd even na 1 uur in de nacht van zaterdag op zondag bekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van koningin Fabiola.

De eerste prijs was voor de 28-jarige Giltburg. De Israëlische pianist speelde naast het verplichte werk van Michel Petrossian (“In the wake of Ea”) een sonate van Ludwig van Beethoven en het derde pianoconcerto van Rachmaninov. Aan de eerste prijs hangt een geldbedrag van 25.000 euro vast. Giltburg won bovendien ook de publieksprijs, goed voor 2.500 euro.

De jongste kandidaat uit de finale, de 21-jarige Rémi Geniet won de tweede prijs. De Poolse pianist Mateusz Borowiak, die zaterdag zelf nog optrad, eindigde derde. Het prijzenpodium werd vervolledigd door de Rus Stanislav Khristenko, de Chinese Zhang Zuo (de enige vrouw onder de laureaten) en de Amerikaanse Andrew Tyson.

In een eerste reactie zei Giltburg: “Het is ongelooflijk. Dit voelt fantastisch. Mijn prestatie moet in de smaak gevallen zijn bij de jury. Ik ben de jury bijzonder dankbaar. Ik heb mijn optreden als een concert en dat heeft gewerkt”. “Dit kan mijn leven veranderen”, zei de Israëliër nog. “Ik ga proberen deze overwinning te koesteren en er zo veel mogelijk uit te halen”.

Dat Giltburg met de eerste prijs gaat lopen, mag door omstandigheden toch een kleine verrassing genoemd worden. Zo mocht de pianist van geluk spreken dat hij in de finale geraakte, want tijdens de halve finale kreeg hij een black out bij de uitvoering van zijn Mozartconcerto.

De twee Belgische kandidaten Stephanie Proot en Yannick Van de Velde slaagden er eerder niet in de finale te bereiken.

Volgend jaar staat de Koningin Elisabethwedstrijd in het teken van zang. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content