Is TW Classic een jong festival geworden of zijn wij ineens zo oud?

Editors © Wouter Van Vaerenbergh

‘Editors en The National, dat zijn de klassiekers van nu.’

Kraftwerk, dEUS, Editors en The National. Ja, ook wij vielen van onze stoel toen de organisatie van TW Classic de belangrijkste acts voor de editie van 2018 aankondigde. Het festival werd ooit opgericht om dertigers en veertigers de gouden tijden van Torhout-Werchter te laten herbeleven, maar de vier bands die nu de affiche sieren, hadden evengoed de headliners van Rock Werchter 2018 kunnen zijn.

Toegegeven, Kraftwerk en dEUS zijn niet meer zo piep, maar die laatste band headlinede in 2012 nog wel Werchter. Editors topte vorig jaar nog de affiche van Pukkelpop, The National won een paar weken geleden een Grammy en is deze zomer topact op Best Kept Secret.

Zijn wij dan ineens oud geworden of is TW Classic gewoon jonger geworden? ‘Ja, wellicht worden jullie oud,’ antwoordt woordvoerder Nele Bigaré met een knipoog, ‘maar er is geen strategie om te verjongen.’ De website van TW Classic geeft haar gelijk en vat het festival samen als ‘één zomerse dag, één podium, een selecte groep artiesten met een straf palmares’.

Maar toch is er een cruciaal verschil, en wel dat de headliners van de voorbije jaren dat palmares vooral in de jaren 70 (Rolling Stones, Bruce Springsteen), 80 (Guins N’ Roses) of 90 (Robbie Williams) opbouwden, terwijl de grootste hits van de groepen die dit jaar het hoge woord voeren nauwelijks een paar jaar oud zijn.

‘TW Classic heeft nooit de de intentie gehad enkel artiesten te programmeren die teren op hun back catalogue’, pareert Bigaré. ‘Editors en The National, dat zijn de ‘klassiekers’ van nu. Kijk naar hun oeuvre. Het gaat niet over oude artiesten, maar over goede, tijdloze artiesten. TW Classic is geen festival voor oudere mensen en is het nooit geweest.’

Te poppy

Volgens Bigaré zijn begrippen als verjonging en veroudering niet meer van toepassing op concertgangers. De doelgroep is alleen maar verbreed, is de redenering. ‘Twintig jaar geleden waren de meeste concertgangers tussen de 16 en 25 jaar. Vandaag komen mensen tussen 12 en 77 jaar naar festivals. Babyboomers zijn met pop en rock groot geworden en blijven ervan genieten, terwijl jongeren vandaag ook naar een show van pakweg The Rolling Stones gaan.’

‘En het is niet de eerste keer dat er acts op TW Classic spelen die ook op Rock Werchter hun plaats kunnen hebben’, gaat Bigaré verder. ‘Die overlap is er ook vaker geweest. Door die artiesten op TW Classic te programmeren bieden we ze aan een ander publiek aan, dat ook interesse heeft voor recente pop en rock, maar daar liever naar gaan kijken op een eendagsfestival met één podium en Werchter Boutique te poppy vinden.’

Bigaré heeft een punt. Om te beginnen is het niet nieuw dat (relatief) jonge bands op TW Classic mogen spelen. Vorig jaar warmde Wolfmother op voor Guns N’ Roses, het jaar daarvoor mochten Lana Del Rey, The Van Jets en CC Smugglers de wei op voor Bruce Springsteen. Ook bands die zowel op Rock Werchter als op TW Classic spelen, zijn geen unicum, denk maar aan Depeche Mode, Faithless, Kaiser Chiefs of Keane.

En wat dan te denken van The Black Eyed Peas (headliner van TW Classic in 2010, afsluiter van Rock Werchter een jaar later) en Lenny Kravitz (headliner op TW Classic in 2012 en Rock Werchter in 2015)? Schrik er in elk geval niet van als je opa straks Papillon meefluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content