Is 3D van Massive Attack het brein achter Banksy?

© youtube

Een verspreking van deejay Goldie lijkt te bevestigen wat allang wordt gefluisterd: dat 3D van Massive Attack ook Banksy is.

Werd Banksy ontmaskerd? Het is een vraag die het laatste decennium wel meermaals opdook, tot ergernis van velen die de mysterieuze graffitiartiest een lang en vooral kunstig straatleven in alle anonimiteit toewensen. Een van de namen die de laatste tijd vaak opduikt, is die van Robert Del Naja, beter bekend als 3D, die keyboards speelt bij Massive Attack.

Deze keer kunnen theoretici zich laven aan een podcast van Scroobius Pip. Daarin praatte deejay en acteur Goldie over de commercialisering van graffitikunst: ‘Geef me een bubbel-lettertype, zet het op een t-shirt, schrijf er Banksy onder en klaar. We kunnen het verkopen… Wat ik niet oneerbiedig bedoel naar Robert toe, ik vind hem een briljante kunstenaar. Ik vind dat hij de kunstwereld op zijn kop heeft gezet.’ Daarna verandert hij vlug van onderwerp. Meteen werd er druk gespeculeerd over de verspreking op sociale media.

Beluister de podcast hier. In de 37ste minuut verspreekt Goldie zich.

Eerder was de Schotse journalist Craig Williams van Daily Mail al van dezelfde hypothese overtuigd. Williams zag toen een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack op dat moment optrad of in een opnamestudio vertoefde.

Is 3D van Massive Attack het brein achter Banksy?

Williams gaf zelfs meerdere redenen om te geloven in zijn theorie. 3D heeft immers ook een verleden als graffitikunstenaar in Bristol, zijn thuishaven, en zou naar eigen zeggen bevriend zijn met Banksy. Bovendien ging het crescendo met de populariteit van Banksy’s street art op het moment dat ook Massive Attack begon door te breken, weet hij.

Plus, beide artiesten hebben ook al samengewerkt. Zo verscheen Del Naja in Banksy’s documentaire Exit Through the Gift Shop, terwijl Banksy een bijdrage leverde aan het boek 3D & the Art of Massive Attack. De ene zou ook al de andere, al dan niet expliciet, geciteerd hebben als inspiratiebron.

De Schot sluit echter niet uit dat de street art van Banksy het werk is van meerdere mensen of een collectief onder leiding van 3D. ‘Afgaande op de graffiti’s in Noord-Amerika, is dit ook perfect mogelijk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content