Interview Claptone: ‘Daft wie?’

Op woensdag 8 mei zet Libertine Supersport – de Brusselse place to be voor de stijlbewuste nachtbraker – een punt achter zijn seizoen. Interview met draaitafelgast Claptone.

Op woensdag 8 mei zet Libertine Supersport – de Brusselse place to be voor de stijlbewuste nachtbraker – een punt achter zijn seizoen. Een van de draaitafelgasten (naast Bicep en Aquarius Heaven) is vreemde vogel Claptone, de mysterieuze producer achter clubhits als Wrong en No Eyes.

Waarom het masker, beste Claptone? Welk geheim heb je te verbergen? Claptone: De meeste mensen spelen een rolletje wanneer ze met andere mensen in contact treden, in zekere zin dragen ze dan ook een masker. Dat voelt zo vertrouwd dat we zelf niet meer beseffen dat we een masker dragen. Maskers maken deel uit van onze identiteit. Je kunt van masker veranderen maar het nooit afzetten, er zit geen echte ‘ik’ achter.

Euhm, juist ja. Claptone: Ik wil maar zeggen: jazeker, ik heb iets te verbergen, en ik heb medelijden met mensen die dat niet hebben. Ik hou namelijk van geheimen. Wie goed naar mijn muziek luistert zal misschien een glimp opvangen van mijn wereld vol geheimen. Ze kunnen je opwinden, of je fascineren, maar het blijven geheimen. Daarom zijn ze zo leuk.

Je naam en gezicht blijven dan wel verborgen, we weten wel waar je vandaan komt: Berlijn. Claptone: Ik ben geboren en grootgebracht door ritme en melodie in het land van geluid. Momenteel verblijf ik in Berlijn, omdat ik geïnspireerd word door de geschiedenis, de architectuur, alle artiesten die er momenteel verblijven en de geesten van het verleden die er nog rondhangen – en de clubscene is er de beste van de wereld, natuurlijk.

Heb je ook zoiets als een muzikale peter, íéts waarmee we je kunnen linken aan een aards bestaan? Claptone: Ik heb veel geleerd van verschillende mentors, maar geluid is mijn enige, muzikale verwant. Geen enkele mens heeft zoveel inspiratie te bieden als geluid zelf, zij het fluitende vogels, kabbelend water, een passerende trein of een ruimteschip dat opstijgt.

Ooit al eens platen gedraaid op een ruimteschip? Claptone: (onverstoorbaar) Wanneer ik op tour ben, wil ik mensen betoveren met mijn muziek, muziek die emoties losmaakt. Het is een grote eer, en heel bevredigend, om mensen in extase te brengen.

Er zijn vast ook nadelen verbonden aan je job? Claptone: Zoals je merkt is mijn masker niet zoals de meeste maskers die mensen dragen. De voorbije jaren heb ik leren leven met mijn unieke gaven, en leren omgaan met de voor- en nadelen van mijn gouden bek. Ik laat zelden het achterste van mijn tong zien, maar dit moet me toch van het hart: ik heb een hekel aan mensen die rond mijn dj booth hangen en foto’s nemen met hun mobiele telefoon. Je kunt mijn magie niet vangen met een iPhone, en ik ben ook geen clown of beest in een kooi.

Stel, je zit vast in een lift met de jongens van Daft Punk. Alle drie dragen jullie een masker. Wat is het eerste dat je zegt? Claptone: Daft wie?

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content