Indrukwekkend ‘The Wall’-concert van Roger Waters in Werchter

Roger Waters heeft op de festivalweide van Werchter voor 35.000 toeschouwers een indrukwekkende live-versie gebracht van ‘The Wall’, het legendarische album van Pink Floyd uit 1979

Roger Waters heeft zaterdagavond op de festivalweide van Werchter voor 35.000 toeschouwers een indrukwekkende live-versie gebracht van het autobiografisch dubbelalbum “The Wall”, dat hij in 1979 samen met Pink Floyd uitbracht en waarvan sindsdien 40 miljoen exemplaren verkocht werden.

Waters onderstreepte de anti-oorlogsgedachte uit deze plaat met indrukwekkende videobeelden op de 150 meter lange en 12 meter hoge “Wall”.

‘Beschaamd’

Waters speelde louter nummers uit het dubbelalbum, met uitzondering van een ballade over Jean Charles de Menezes, de Braziliaan die in 2005 in een metrostation in Londen door de politie werd doodgeschoten omdat hij ten onrechte verdacht werd van de aanslagen die kort voordien aan 52 mensen het leven kostten. Waters stelde dat de politie de Menezes vermoordde met kogels in het hoofd terwijl men hem in bedwang hield.

Hij zei “beschaamd” te zijn dat er hiervoor nog steeds niemand terecht stond. “Als je instituten als politie teveel macht geeft, krijg je dit soort van terreur”.

Het anti-militarisme zat van meet af aan in het concert nadat Waters al in het derde nummer “Another Brick in the Wall Deel 1” zong, over zijn vader die tijdens WOII sneuvelde in Italië. Tijdens het concert werden op de videomuur geregeld oorlogstaferelen geprojecteerd. Onder meer foto’s van slachtoffers van geweld over de hele wereld, gaande van Allende, Ghandi, Chico Mendes tot minder bekende Irakezen, Iraniërs, Amerikanen, Palestijnen.

Kinderkoor

“The Wall” is zoals bekend ook op andere manieren autobiografisch voor Waters. Een koor van een 20-tal Belgische kansarme kinderen zorgde voor een vocale achtergrond bij de wereldberoemde zinnen “We don’t need no education. We don’t need no thought control”, waarbij een reuzegrote leraarspop verwees naar de ellende die de muzikant zelf ooit op school meemaakte. Emotionele nummers als “Don’t leave me now” verwezen dan weer naar zijn echtscheidingsperikelen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het concert van Rogers Waters sluit de indrukwekkende festivalzomer in Werchter af. Deze ging op 18 juni van start met Werchter Boutique en de Britse rockgroep Muse als hoofdact. Daarna volgde van 4 tot en met 7 juli Rock Werchter met als headliners onder meer Blur, Rammstein en The Editors. Op 13 juli was er dan nog het uitverkochte TW Classic met Bruce Springsteen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content