Honderden nemen in Scherpenheuvel afscheid van Zjef Vanuytsel

© Belga

In een overvolle theaterzaal van het gemeenschapscentrum Den Egger in Scherpenheuvel is zaterdagnamiddag een uitvaartplechtigheid gehouden voor Zjef Vanuytsel, die een tiental dagen terug op zeventigjarige leeftijd aan een slepende ziekte overleed.

Vrienden getuigden over Vanuytsel als muzikant, architect, vliegvisser en lid van de vriendengroep ‘Oude Gloriën’. Tussendoor vertolkten zangers als Raymond van het Groenewoud en Jan De Wilde liedjes van de kleinkunstzanger.

Zjef Vanuytsel
Zjef Vanuytsel© BELGA

Johan Verminnen stelde dat met Vanuytsel weer iemand van “die grote generatie werd weggegomd”, maar dat hij nu samen met Wannes Vandevelde, Walter De Buck, Wim Decraene en Luc Devos heeft plaatsgenomen in die “enige, echte eregalerij”. “Jouw liedjes zullen blijven bestaan. Dé herinnering die bovenal overeind blijft is die van een warme mens”, zei Verminnen, die wat dit laatste betreft alleen herhaalde wat elke spreker aanstipte.

Jan Cuyvers, die Vanuytsel begeleidde als drummer, zei dat Vanuytsel zich niet graag als een ‘kleinkunstenaar’ bestempeld zag. “In het Frans noemen ze dit genre ‘chanson’ zei hij dan altijd. Hij heeft in Vlaanderen alleszins de kleinkunst opengetrokken tot het luisterlied”, zei Cuyvers, die zich herinnerde dat Vanuytsel tijdens zijn laatste optreden in Heusden-Zolder op 1 maart 2015 zijn muzikanten voor het bisnummer voor het eerst allemaal een hand gaf.

In enkele toespraken werd de link gelegd tussen Vanuytsel als muzikant en als architect. “Hij schreef zijn liedjes als architect en ging hierbij heel planmatig te werk”, aldus Frans Iven. Een vertegenwoordiger van de Orde van Architecten wees erop dat zowel de liedjes als gebouwen die Vanuytsel ontwierp “tijdloze realisaties zijn waar we nog lang van kunnen genieten”.

Vanuytsel startte zijn architectencarrière in de private woningbouw, waarbij hij met zijn creatie van kangoeroewoningen al in jaren 80 een trendsetter was, en stapte gaandeweg over naar grotere publieke gebouwen, zoals de gemeentehuizen van Huldenberg, Hoegaarden en Lubbeek.

Ook Den Egger in Scherpenheuvel, waar de uitvaartplechtigheid gehouden werd, is van zijn hand, net als De Markten in Brussel en de renovatie van het Nero-café in Hoeilaart.

De uitvaartplechtigheid in Scherpenheuvel eindigde met een langdurig applaus voor Lucy, de weduwe van Vanuytsel, die meer dan vijftig jaar aan zijn zijde stond. “Jij hebt voor een groot stuk Zjef gemaakt tot wie hij was”, zei een vriend uit de Huldenbergse vriendengroep ‘Oude Gloriën’. Vanuytsel schreef overigens ooit het mooie ‘Lucy’ voor haar. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content