Uit het archief: wie was Pierre Kartner, alias Vader Abraham?

Vader Abraham in 1981. © Getty Images

Als Vader Abraham staat Pierre Kartner in ieders geheugen gegrift als de man die ons ‘Het kleine café aan de haven’ en oorworm ”t Smurfenlied’ schonk. Dit portret dateert uit 2012.

Wie? Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham.

Toen? Zanger van het betere levenslied, naar eigen zeggen bekend over de hele wereld maar miskend in eigen land.

Nu? Terend op zijn vroegere successen trekt de bard op tournee langs bejaardentehuizen, instellingen en studentenfeesten.

Quote? “En nóg ben ik voor veel mensen niet meer dan ‘die schrijver van smartlappen, carnavalsliedjes en toevallig dat lied van dat kleine café aan de haven’. Terwijl over de hele wereld twee miljard mensen mijn liedjes en Vader Abraham kennen.”

Alvorens furore te maken als Vader Abraham gebruikt Pierre Kartner (°1935) een indrukwekkend arsenaal aan artiestennamen. Onder klinkende pseudoniemen als Lord Wanhoop, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Pierre en zijn Pietjes en De Uilen brengt hij verschillende platen uit in de jaren zestig, die helaas weinig deining veroorzaken.

Bolhoed en baard De figuur Vader Abraham ziet het daglicht in 1971. Niet dat er lang werd nagedacht over het achterliggende concept. Kartners typerende bolhoed dateert uit de periode van Lord Wanhoop, toen hij onder andere de single ‘Bij Lily Marleen kijk je zomaar door haar kanten bloesje heen’ uitbracht. De figuur Vader Abraham ontstond door samenloop van omstandigheden. Kartner schreef in 1971 het carnavalsnummer ‘Vader Abraham had Zeven Zonen’ . Toen hem gevraagd werd het nummer te brengen op de VARA kreeg de zanger een aha-erlebnis. Hij verkleedde zich als de Bijbelse figuur Abraham, en staat vanaf dan bekend als de man met de dikke grijze baard.

Dankzij de geboorte van Vader Abraham kent Kartner eindelijk het succes waar hij zo lang op gehoopt had. Aanvankelijk trad hij nog op met zijn groep ‘Vader Abraham en zijn goede zonen’, maar vanaf 1973 gaat hij solo verder. In 1975 scoort Pierre Kartner zijn eerste solo-hit met ‘Het kleine café aan de haven’. Het nummer scheert internationaal hoge toppen en werd tot op heden meer dan 200 keer gecoverd. Zo bestaat ‘Die Kleine Kneipe’, ‘Le Café des Trois Colombes’ en kan u in veel Ierse pubs ‘The Red Rose Café’ door de boxen horen schallen.

Het blauwe gevaar In Vlaanderen is Pierre Kartner vooral bekend door ‘’t Smurfenlied’, een nummer dat hij in 1977 uitbracht in opdracht van het Schlagerfestival. Ook van dit nummer verschijnen verschillende anderstalige versies, zelfs in het Chinees. Wereldwijd gaan er 25 miljoen singles van ’t’ Smurfenlied’ over de toonbank. In de nasleep van dit succes brengt Kartner een volledig album uit met smurfenliedjes, incluis de single ‘Smurfenbier’.

Ondanks zijn commercieel succes stuit Vader Abraham ook op heel wat weerstand. In tijden waarin Studio 100 nog niet bestond en kindertjes nog braaf boomhutten bouwden, was een hit scoren met een kinderlied not done. Journalist Johan Anthierens, zelf duidelijk geen fan, pakt Kartner dan ook bijzonder hard aan in het tv-programma ‘Noord-Zuid’. In het legendarische interview verwijt hij de populaire zanger “geld te verdienen door in te spelen op goedkoop sentiment.” Bovendien stelt hij ook dat Peyo, de geestelijk vader van de Smurfen, nog geen cent auteursrechten heeft gezien van de zanger. Hierop verlaat Vader Abraham verbijsterd de studio.

Politiek (in)correct
Na enkele jaren van succes begint Kartners ster eind jaren ’80 te tanen. Zelf wijt Kartner dit aan de media die weigeren aandacht aan hem te schenken. Kartner blijft producen en schrijft ook voor andere artiesten. Ook ’s mans eigen repertoire wordt aardig aangedikt met enkele merkwaardige singles. Zo is er in 1996 ‘Als je inlegkruisje maar goed zit’, een reactie op de irritante reclames voor maandverband.

Het is niet het enige lied waarin Vader Abraham de maatschappij en politiek op de korrel neemt. Eerder maakte Kartner het niet zo koosjere ‘Wat moeten de Arabieren hier’ (1974). Enkele decennia later brengt hij ‘Wimmetje gaat, Pimmetje komt’ (2002) uit, een duet met Pim Fortuyn dat na diens dood meteen uit de handel wordt genomen.

Abraham Zien De laatste jaren stond Vader Abraham nog een paar keer in de spotlight. In 2005 brengt hij ”t Smurfenlied’ opnieuw uit met Dynamite, en scoort opnieuw een hit. Twee jaar geleden genoot Kartner de eer om het lied te schrijven voor de Nederlandse inzending voor Eurosong. ‘Ik Ben Verliefd Shalalie’, uitgevoerd door Sieneke Peeters, strandt uiteindelijk in de voorronde.

De ondertussen zevenenzeventigjaar oude zanger vult tegenwoordig zijn dagen met optredens, voornamelijk in het bejaardenhuizencircuit. Daarnaast kan u hem ook boeken voor het ‘Abraham Zien Pakket’, waarbij u een 50-jarige “leuk en origineel kunt verrassen” met een optreden van de artiest. Nederlands meest succesvolle artiest allertijden weet van geen ophouden. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content