Hoe Lizzo een revelatie werd dankzij een hit van twee jaar oud

Lizzo © iStock
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Amerikaanse Lizzo werd een van de poprevelaties van 2019 dankzij een sleeper hit uit 2017.

Op 19 september 2017 lanceert Melissa Viviane Jefferson, alias Lizzo, de single Truth Hurts, een ode aan de eigenliefde. Het is haar zoveelste poging tot mainstreamsucces. Op dat moment heeft ze al twee albums ( Lizzobangers en Big Grrrl Small World) en een ep (Coconut Oil) uit, zonder resultaat. Lizzo, die is opgeleid als klassieke fluitiste, speelt in die beginjaren voor gratis bier en eten, slaapt in haar auto en ziet haar bankrekening onder nul gaan. En wanneer al op de dag van de release ook Truth Hurts geruisloos lijkt te zullen passeren, raakt Lizzo zo gedemotiveerd dat ze overweegt met muziek te kappen.

Met haar dwarsfluit Sasha, die een drukbezochte eigen Instagramaccount heeft, draagt ze bij aan de revival van de fluit in de popmuziek.

Onder impuls van haar producer zet ze toch door. In april van dit jaar brengt ze met Cuz I Love You haar derde full album uit. En dan ontploft het plots voor haar. Niet dankzij het als leadsingle naar voren geschoven (en door Obama in zijn zomerplaylist opgenomen) Juice of een andere track uit Cuz I Love You, maar dankzij een twee jaar oud nummer dat vanuit het niets een sleeper hit blijkt te zijn geworden: Truth Hurts.

De song – die dus niet op Cuz I Love You prijkt maar later wel nog aan een deluxeversie van de plaat wordt toegevoegd – is namelijk in de Netflix-romcom Someone Great beland én een eigen leven gaan leiden op TikTok. Als onderdeel van de ‘DNA Test Challenge’ doen gebruikers van die populaire videosharing-app mouth swabs met een wattenstaafje, geïnspireerd door de opvallendste zin uit Truth Hurts: ‘I just took a DNA test, turns out I’m 100% that bitch.’ Het is een zin die wat later ook voor ophef zorgt wanneer twee songwriters die beweren bijgedragen te hebben aan de bewuste tekstregel, Lizzo van plagiaat betichten. ‘Toen ik Truth Hurts schreef, was er niemand in de kamer behalve ik, producer Ricky Reed en mijn tranen’, pareert de zangeres, die een rechtszaak tegen het duo begint.

Hoe Lizzo een revelatie werd dankzij een hit van twee jaar oud
© Getty Images for MTV

Truth Hurts kampeert wekenlang op nummer één in de Amerikaanse hitlijsten en groeit er uit tot een van de populairste rapsongs van een vrouw ooit. En ondertussen reikt Lizzo’s succes veel verder dan die ene hit alleen. Met haar liveshow, die helemaal in het teken van body positivity staat, gooit ze hoge ogen op Glastonbury, Coachella, Rock Werchter en op de MTV Video Music Awards (foto), waar ze aantreedt met een gigantische ‘billenballon’ als backdrop. Met haar dwarsfluit Sasha, die een drukbezochte eigen Instagramaccount heeft, draagt ze bij aan de revival van de fluit in de popmuziek. Met Ariana Grande aan haar zijde maakt ze een remixversie van haar uit 2016 daterende nummer Good as Hell, met weer een nieuwe hit voor een oude track tot gevolg. En dan is ze ook nog eens naast onder meer Jennifer Lopez en Cardi B te zien in de film Hustlers en ontpopt ze zich met acht nominaties – één meer dan eerste achtervolgers Billie Eilish en Lil Nas X – tot dé favoriet voor de Grammy Awards van begin volgend jaar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content