Hoe Kendrick Lamar’s Alright hét protestlied tegen politiegeweld aan het worden is

Kendrick Lamar © REUTERS

Alright, een van de tracks op Kendrick Lamars veelgeprezen laatste wapenfeit To Pimp a Butterfly, groeit in Amerika uit tot een protestlied tegen overmatig politiegeweld.

Het lied werd onlangs nog gebruikt door Black Lives Matter-activisten tijdens een protest aan de Cleveland State University. Daar spoot een politieagent pepperspray in de menigte toen hij en zijn collega’s een tiener onder invloed van de plek wouden verwijderen. Het incident had ogenschijnlijk niets met het protest te maken, maar wakkerde wel een vuur aan binnen een gemeenschap die onlangs drie doden door politie-interventies te verwerken heeft gekregen.

Een filmpje toont hoe de menigte tijdens dezelfde protestmars het refrein van Kendrick Lamar’s Alright blijft zingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lamar is binnen de rapcultuur een vertegenwoordiger geworden van hoe geweld de Afro-Amerikaanse gemeenschap beïnvloedt. Zo vertelde hij al aan de krant The Observer dat zijn The blacker the berry geïnspireerd is op de dood van Trayvon Martin: “Ik ben Trayvon Martin, weet je. Ik ben al die kinderen. De inspiratie zit al klaar in je hoofd om eruit te komen op het moment dat je het op televisie ziet. Ik had de hele track al klaarzitten, van begin tot eind. Het incident met Trayvon Martin zorgde ervoor dat het ook naar buiten kwam.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Via: The Guardian

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content