Hiphopband Young Fathers is verrassende winnaar van Mercury Prize 2014

Pukkelpop 2014, Focus Knack © Jef Boes

De band Young Fathers uit Edinburgh heeft met het debuutalbum ‘Dead’ de prestigieuze Mercury Prize 2014 in de wacht gesleept. Verrassend, want hun plaat was allesbehalve een commercieel succes.

Wie hen deze zomer aan het werk zag tijdens Pukkelpop, vindt het misschien niet vreemd dat de drie uit Edinburgh de prijs naar huis mochten nemen, maar voor heel wat mensen komt deze overwinning als een verrassing. Er werd gedacht dat Damon Albarn, Bombay Bicycle Club, FKA Twigs Royal Blood of Kate Tempest de prestigieuze Mercury Prize zouden winnen.

‘We houden van jullie’

De band nam de prijs in ontvangst in Londen met de volgende bescheiden woorden: ‘Dankjewel, dankjewel. We houden van jullie. We houden van jullie allemaal.’ Voor de prijsuitreiking zeiden ze nog dat het winnen van de prijs voor hen niet zo belangrijk is. De 25.000 euro die verbonden is aan de prijs, zal de groep in ieder geval goed kunnen gebruiken voor de geplande opnames van een nieuw album in Berlijn.

Uniek in hun soort

Volgens de jury van de Mercury Prize is ‘Young Fathers uniek in het veld van de Britse hiphopmuziek. Ze staan bol van de nieuwe ideeën, die krachtig, onverwacht en vooruitstrevend zijn.’ De juryleden zenden met deze winnaar ook het signaal uit dat het ontbreken van commercieel succes niet automatisch betekent dat een groep geen boeiend materiaal levert. Nadat de shortlist bekend raakte in september, was de stijging in de verkoop van albums het minst zichtbaar bij Young Fathers. De concurrentie verkocht heel wat meer platen naar aanleiding van hun nominatie.

De voorbije jaren ging de Mercury Prize naar James Blake, Alt-J, PJ Harvey en The XX. (LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content