Het verhaal achter de iconische videoclip bij ‘Losing My Religion’ van R.E.M.

25 jaar geleden liet R.E.M. ‘Out of Time’ op de wereld los, een album dat uiteindelijk vier miljoen keer over de toonbank zou gaan in de Verenigde Staten en de college radio darlings de mainstream in sleurde. Zeker de eerste single uit dat album, ‘Losing My Religion’, heeft het commerciële succes van R.E.M. bepaald. Leuk weetje: de gelauwerde bijhorende videoclip werd gemaakt door toenmalig filmstudent Tarsem Singh. Rolling Stone Magazine sprak met Singh en schetst het verhaal van deze legendarische clip.

“Ik wou als filmstudent heel graag iets doen in de stijl van fotograaf Josef Koudelka. Mijn prof was toevallig van Tsjechië en ik vertelde hem mijn plan, en dat is viavia terecht gekomen bij de jongens van R.E.M.” Michael Stipe bleek een grote fan van Koudelka, en benaderde Singh voor de videoclip van Losing My Religion.

Singh bezocht de band bij hen thuis. “Ik wou gewoon zien wie Michael Stipe was, waar hij woonde, wat hij deed. Ik had al wel een idee voor de clip maar er ontbrak iets. Toen we ’s avonds uitgingen en ik hem zag dansen wist ik: dit is het ontbrekende element”.

Bijna spastisch

Uiteindelijk belandde een groot deel van Singhs idee in de vuilnisbak omdat hij het er allemaal “te pretentieus” vond uitzien, en werd een dansende Michael Stipe het focuspunt van de video. “Ik ben geen fan choreografieën maar ik was dol op de manier waarop hij danste – bijna spastisch. Ik danste samen met hem tijdens de verschillende takes door en filmde alles wat ik eenzelfde kitsch vond uitstralen. Ik had geen idee wat ik in handen had, ik dacht dat we zo’n tien dagen nodig hadden voor de montage.”

Toen Singh na de eerste dag monteren terugkeerde naar zijn trailer en zijn werk herbekeek wist hij “Verdorie, dit is al af. We hebben het. Na één dag in de cutting room.” Hij vroeg de studiobonzen om een kijkje te komen nemen naar zijn ‘work in progress’, ervan overtuigd dat ze hem terug naar af zouden sturen. “Maar ik dacht dat ik toch nog negen dagen had om alles te fixen.” Uiteindelijk moest Singh niets oplossen en won de clip zes MTV Music Video Awards.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees het volledige interview door Rolling Stone Magazinehier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content