Het traject van K3: van Eurosong-kandidaten tot kinderidolen

Hanne, Klaasje, Marthe, Kristel, Karen en Josje © VMMA

In 1997 werd K3 in het leven geroepen door muziekproducent Niels William en moest het trio een ‘Vlaamse Spice Girls’ worden. Bijna twintig jaar en meer dan vijf miljoen verkochte singles, albums en DVD’s later, gaat de meidengroep verder in een nieuwe samenstelling.

De meidengroep K3 werd in 1997 in het leven geroepen door muziekproducent Niels William en moest een “Vlaamse Spice Girls” worden. Bijna twintig jaar later is de groep razend populair bij kinderen uit België en Nederland, met meer dan vijf miljoen verkochte singles, albums en DVD’s. De groep gaat nu verder in een nieuwe samenstelling.

De oorspronkelijke groep, die Mascara heette, bestond uit Kristel Verbeke (1975), Karen Damen (1974) en Kelly Cobbaut (1980). De groep werd toen al regelmatig voor de grap “K3” genoemd, omdat de voornamen van de meisjes allemaal met een K begonnen.

Kelly besloot kort na de opname van de single “Alles heeft een ritme”, een cover van de Nederlandse groep Frizzle Sizzle, de groep te verlaten. Even was actrice en zangeres Deborah Ostrega in de running om Kelly te vervangen, maar zij trok zich toch terug. Uiteindelijk wist Niels William Kathleen Aerts (1978) te strikken, en de geboorte van K3 was een feit.

Fijne vleeswaren

De eerste K3-single “Wat ik wil” was geen succes en de meisjes moesten wachten op hun doorbraak tot na hun deelname aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival in 1999 met het nummer “Heyah Mama”. Toch liep hun Eurosongpassage niet van een leien dakje. Zo noemde jurylid Marcel Vanthilt de meisjes “fijne vleeswaren“. “Gelukkig bent u in Studio 100, hier wonen ook Samson en Gert, en wat betreft zeer jonge babyliedjes krijgen jullie een 10, maar voor Eurosong is het helaas niets”, klonk het toen.

Succes

Toch werd Heyah Mama uitgebracht op single en het werd de eerste grote hit voor K3. Het nummer bereikte de tweede plaats en bleef 25 weken in de Ultratop 50 staan. Bovendien bleken de woorden van Vanthilt achteraf profetisch: de meisjes van K3 werden razend populair bij de Belgische en Nederlandse kinderen.

Kristel, Karen en Kathleen
Kristel, Karen en Kathleen© VMMA

Ze brachten meer dan 40 singles uit, namen 13 studio-albums op, enkele compilatie-albums en soundtracks en brachten ook enkele albums op

nieuw uit. Ze ontvingen platina en gouden platen voor verschillende albums en hun singles scoorden hoog in de hitlijsten. Daarnaast namen de meisjes verschillende DVD’s op, speelden ze in vier musicals en zes films, speelden ze de hoofdrol in verschillende televisieseries en werden er strips over hen uitgebracht. In Plopsaland is er zelfs een K3-museum, waar interviews, attributen en kledij te zien zijn.

In totaal verkochten ze al meer dan 5 miljoen albums, singles en DVD’s. In 2002 werd K3 overgenomen door Studio 100. Sindsdien schrijft Miguel Wiels, samen met Alain Vande Putte en Peter Gillis, de muziek voor de groep.

In 2009 besloot Kathleen om na tien jaar de meisjesgroep te verlaten. Via het vtm- en SBS 6-programma “K2 zoekt K3” gingen Kristel en Karen vervolgens op zoek naar een nieuw K3-lid. In oktober 2009 werd de Nederlandse Josje Huisman gekozen als vervangster.

Het traject van K3: van Eurosong-kandidaten tot kinderidolen
© Belga

Mediacarrière

De dames van K3 waren ook buiten K3 op tv te zien. Vooral Karen Damen bouwde een mediacarrière uit: ze was onder meer jurylid bij Belgium’s Got Talent, vast panellid bij “Het zijn net mensen” en in 2015 had ze zelfs twee eigen programma’s, “Perfect? en “Karen en De Coster”.

Kristel bleef meer op de achtergrond, al veroverde ze bijvoorbeeld in juni dit jaar nog de harten van Radio 1-luisterend Vlaanderen met haar getuigenis over haar moeilijke jeugd in het programma BEL10. Door haar ervaringen te delen, wilde de “zwarte van K3” kinderen die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken.

Zowel Karen en Josje haalden bovendien de media door hun relatie met Studio 100-baas Gert Verhulst: Karen in 2004 en Josje in 2012.

Hoewel K3 na meer dan 15 jaar nog steeds een groot succes is, kondigden Karen, Kristel en Josje op 18 maart aan dat ze de fakkel doorgeven aan een nieuw trio. Volgens de meisjes was dat een beslissing van het “gevoel”, waarbij ze niet over een nacht ijs zijn gegaan. Volgens geruchten zou een “wurgcontract” dat Josje in 2009 moest tekenen mee aan de basis liggen van het afscheid van K3, maar dat werd nooit bevestigd.

De verslagenheid bij de fans na de aankondiging van het afscheid was groot: op 18 april namen duizenden fans zelfs deel aan een dag van nationale rouw in Plopsaland. In een grootst opgezette tv-show op SBS 6 en vtm, dit keer getiteld “K3 zoekt K3”, gingen de meisjes van K3 en Gert Verhulst vervolgens op zoek naar drie nieuwe meisjes.

Op 6 november raakte bekend dat Hanne, Klaasje en Marthe de nieuwe K3 worden.

Marthe De Pillecyn, Hanne Verbruggen and Klaasje Meijer vieren hun overwinning
Marthe De Pillecyn, Hanne Verbruggen and Klaasje Meijer vieren hun overwinning© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content