Het culturele menu van Francesca Vanthielen: ‘Met je lijf kun je ook veel vertellen’

© .

Creatief Vlaanderen maakt de balans op van de voorbije maanden. Als een van de BV’s (bekende voortrekkers) van de vzw Klimaatzaak kijkt presentatrice en actrice Francesca Vanthielen uit naar wat ze Twittergewijs ‘het grootste proces ooit in Vlaanderen gevoerd’ noemt.

Of hoe burgerprotest loont. Nu de bezwaren van bevoegd minister Schauvliege van tafel zijn geveegd, lopen Vanthielen en zo’n 35.000 mede-eisers zich – ook letterlijk – warm voor de eigenlijke strijd: alle Belgische overheden dwingen hun klimaatbeloftes na te komen.

Francesca Vanthielen: Op zondag 27 mei organiseren we een Walk for the Climate op het domein Kiewit in Hasselt. Fundraising is belangrijk om het proces tot het einde te kunnen voeren. Nu we in het gelijk gesteld zijn door het Hof van Cassatie kunnen we eindelijk aan dat proces beginnen en over de grond van de zaak praten.

Het culturele menu van Francesca Vanthielen: 'Met je lijf kun je ook veel vertellen'

Begin dit jaar stond je nog eens op de planken in het stuk Assissen. Maar theater verschaft je ook passief genot.

Vanthielen: Het voordeel van in Antwerpen wonen is het gigantische aanbod. Daarnaast trek ik al jaren aan een stuk trouw naar Theater aan Zee in Oostende. Dat is veel trial-and-error: je ziet heel veel in tien dagen tijd, maar daar zit toch wel wat bij dat teleurstelt, egocentrische stukken die boven de hoofden worden gespeeld. Maar ik heb er wel een práchtig stuk gezien van Compagnie Cecilia, Zingarate. Het werd in open lucht gebracht, op de pier tussen drie verhuiswagens en rondvliegende, krijsende meeuwen. (lacht) Die locatie had niet alleen een functie, maar droeg ook bij aan de beleving. De wagens reden af en aan, het publiek zat op verhuisdozen… Fantastisch gespeeld, maar vooral heel eerlijk theater, niet: ‘Oei, heb ik het wel begrepen?’

Veel mensen, waartoe ik mezelf ook reken, komen nauwelijks aan theater toe, laat staan dans.

Vanthielen: Ik zie heel graag dans, zowel klassieke als hedendaagse voorstellingen. Van Ballet Vlaanderen ga ik naar bijna alles, dus ook naar Faust begin dit jaar. Ongelofelijk knap. In feite een hedendaagse choreografie, maar met veel klassieke invloeden, uiteraard rond het verhaal van Faust. In hedendaagse dans moet je wel eens harder zoeken naar een verhaal, maar dat vind ik niet erg. Met je lijf kun je ook veel vertellen. Zo ben ik een heel grote fan van Wim Vandekeybus. Maar nog over Faust: dat was een internationale cast en die kostuums, dat decor, allemaal pico bello. Jammer dat het dan bij amper zes voorstellingen is gebleven. Tja, het is natuurlijk een kleine markt.

Het culturele menu van Francesca Vanthielen: 'Met je lijf kun je ook veel vertellen'

Tot slot nog even weg van de podiumkunsten.

Vanthielen: Ik heb heel hard genoten van het boek Mazzel tov van Margot Vanderstraeten. Verbazend hoe weinig we afweten van de joods-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen. Vanderstraeten schrijft met een kritische geest, want ze is het niet eens met heel veel van de regels, die ze beklemmend vindt, met name voor vrouwen. Maar ze zegt ook: wie ben ik om over hen te oordelen? Ze uit haar bewondering en respect voor een gemeenschap waarin mensen voor elkaar opkomen en zorgen. Wat bij ons niet meer zo is: wij zijn een maatschappij van individuen.

Partner Content