Herlees de liveblog van Rock Werchter dag 1

De tijd is weer rijp voor Rock Werchter, het jaarlijkse muziekfestival waarvoor de komende vier dagen acts als The National, Editors, Depeche Mode, Netsky, Alt-J en Bloc Party een hele mensenmassa naar Vlaams-Brabant afzakt.

Lees de festivalverslagen van Rock Werchter op KnackFocus.be. Met uitgebreide beeldreportages van Koen Keppens en Piet Goethals.

De tijd is weer rijp voor Rock Werchter, het jaarlijkse muziekfestival waarvoor de komende vier dagen acts als The National, Editors, Depeche Mode, Netsky, Alt-J en Bloc Party een hele mensenmassa naar Vlaams-Brabant afzakt. Kan u er zelf niet bijzijn? Ervaart u muziek liever vanuit de knusheid van uw eigen (zonne)zetel? Laat Knack Focus uw gids zijn.

23. 45 Netsky en The Bloody Beetroots mogen straks de eerste van Rock Werchter 2013 afsluiten. Tot morgen.

** Lees hier het verslag van The National*** en bekijk hier de foto’s van Bloc Party

** Bekijk hier de foto’s van The National en Jamie Lidell

** Lees hier het verslag van Jamie Lidell****

10u: Greenday heeft ondertussen de Main Stage ingenomen, terwijl Dizzee Rascal Klub C op stelten zet. Binnen een uurtje verwachten we Sigur Rós in The Barn.

**Lees hier het verslag van Vampire Weekend****

** Lees hier het verslag van Balthazar****

20u: Op de Main Stage begint The National aan hun optreden, in Klub C start dadelijk ook Jamie Lidell.

** Bekijk hier de beelden van Vampire Weekend

** Lees hier het verslag van Laura Mvula****

18.15 Spurtje trekken, want Balthazar wordt meteen opgevolgd door Jessie Ware en Vampire Weekend, respectievelijk in Klub C en op de Main Stage. De organisatie laat de festivalgangers behoorlijk straffe keuzes maken dit jaar…

** Lees hier het verslag van The Black Angels **

17. 40 Het is momenteel ‘nogal’ druk op de E314 omdat de Werchterkaravaan zich heeft gemengd met de gewone avondspits. Wie de komende dagen nog naar het festival moet met de wagen houdt dus best rekening met het feit dat het werkvolk zich ook verplaatst.

** In beeld: Palma Violets **
u** In beeld: Fidlar **
17.15 Belgische trots: Balthazar beklimt het podium van de overvolle Barn. De band rijfde ook een gouden plaat binnen.
** Lees hier het verslag van Airbourne ** 17. 00 De GSM-verbindingen durven het wel eens laten afweten op een groot festival. Net als vorig jaar bieden Rock Werchter en Jupiler gratis Wifi aan. Tot zesduizend festivalgangers kunnen tegelijk draadloos surfen aan de picknickbanken bij de Joe Piler Saloon. Inloggen kan met de code die ter plaatse uithangt, en die recht geeft op 10 minuten gebruik.

** Lees hier het verslag van Palma Violets ** 16.50 Alle toegangsbandjes zijn bovendien voorzien van een knalgele RFID-chip. Die chip geeft onder meer korting aan de merch, toegang tot de expositie ‘You ain’t seen nothing yet’ in het Antwerpse Fotomuseum (FoMu) en maakt je Facebookvrienden jaloers want je kan ermee inchecken aan verschillende incheckpunten op de wei. Het is wel belangrijk dat de chip geregistreerd wordt op de website van Rock Werchter. U vindt dat de chip schuert? Pech, want zonder gele chip aan uw bandje komt u de weide niet op!

16.45 Voor de Fashionista’s: de donderdagbandjes zijn blauwpaars, de combibandjes rood met tinten blauw en campingpolsbandjes zijn gehuld in een prachtige combinatie van fuchsia en oranje

16.35 Laura Mvula(Mmm-voola), één van onze Focus-festivaltips, mag haar ding doen in Klub C. De Main Stage is voorbehouden aan Black Rebel Motorcycle Club 16.05 Zin in een feestje? De Joe Piler Saloon is de place to be. DJ Nadiem Shah is de kersverse host van dit project en neemt zo de fakkel over van Discobar Galaxie, die deze functie elf jaar lang vervuld hebben. Verschillende DJ’s en Studio Brussel-stemmen zoals TLP, Ilse Liebens, Gunther D en Sam De Bruyn zullen u de komende dagen zeker vermaken.

** Lees hier het verslag van Fidlar **

15.50 Rock Werchter goes green. Ook dit jaar zullen Coca Cola en AB InBev hun recyclageproject hernemen. Wie 20 bekers of PET-flesjes inzamelt, krijgt een nieuwe drankbon in ruil. Deze fijne regel geldt zowel op het festivalterrein als voor alle drankstanden buiten het festivalterrein

15.40 De psychedelische rockers van The Black Angels trakteren The Barn op hun nieuwste worp: ‘Indigo Meadow’

15. 25 Festivalgangers: geef gauwdieven geen kans en bezorg uw schouders geen overlast: berg uw spullen veilig op in de kluisjes op het festivalterrein.

15.15 De Lijn Vlaams-Brabant vraagt bij monde van woordvoerster Karen Vandenplas begrip aan de bewoners van de Bornestraat in Wilsele (Leuven) voor de overlast door de vele bussen die dezer dagen door de straat passeren om festivalgangers van Leuven naar Werchter te brengen.

De buurt had donderdagochtend via gemeenteraadslid Fatiha Dahmani (Groen) scherp geprotesteerd tegen de onveilige situatie in de straat omdat veel bussen er te snel zouden rijden. Vandenplas benadrukt voorts dat De Lijn heel wat inspanningen levert om de chauffeurs te sensibiliseren zich aan de verkeersregels te houden. “

15.10 Ook nu duelleren twee bands om de aandacht van de festivalganger. Op de Main Stage kan u uw oren laten uitspuiten door het metalgeweld van Airbourne, terwijl Klub C dan weer Vintage Trouble huisvest, een troepje brylcreem en pelvisstuwers die hun groepsnaam alle eer zullen aandoen. Ons gedacht over Airbourne? Dat leest u hier.

14.55 Parkings C5, C15 en B3 zijn al volledig volzet. Een overzicht van alle campings en parkings hier 14.30 De Britse rockband Palma Violets speelt The Barn warm. Lees hier wat wij van hen vonden.

14.15 “@The_National: Hi Rock Werchter….upload some gorgeous photos tonight using#NTNLROCKWERCHTER” The National staat om 20h op de Main Stage.
14.00 Fidlar (Klub C) en All Time Low (Main Stage) mogen Rock Werchter 2013 officieel in gang gitaren. Fidlar – een acroniem voor Fuck It Dog Life’s A Risk- brengt u het vrolijke dreunwerk terwijl de poppunkdeuntjes van ATL dan weer op heel wat meisjesgegil zullen kunnen rekenen. Lees hier wat wij vonden van de doortocht van Fidlar.

13.40 De met singles versierde Klub C maakt zich op om binnen twintig minuten het festival af te trappen op de tonen van Fidlar. De opkomst is op dit moment nog magertjes, maar de aanwezige fans staan al te springen van enthousiasme

13.30 De nieuwe tent Klub C wordt officieel ingehuldigd

13.20 Laat ons hopen dat u hen niet te veel nodig heeft, maar er zijn dit jaar 2 politiecontainers: aan de brug in Werchter (24/7) en aan Erwteveld (11-23u) vlakbij campings A2/3/4

13.10 Festivalgangers kunnen hun tweets en instagrams taggen met #RW13. De hashtag kreunt zelfs op dit moment al onder het gewicht van enthousiastelingen

13.05 Merci De Lijn! De vervoersmaatschappij zet dit jaar 175 chauffeurs en 60 bussen in om de festivalgangers te vervoeren van het Leuvens station naar twee locaties in de omgeving van de festivalweide. Om 11.30 uur had De Lijn al 17.000 festivalgangers – 8.400 gisteren en 8.600 vandaag – vervoerd. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment.

13.00 Nog een uurtje voor de eerste optredens de weide zullen wakkerschudden. Hoofdacts vandaag zijn Green Day, The National, Netsky, Bloc Party, Sigur Ros en Vampire Weekend.

12.50 Opgelet sportievelingen! Fietsen stallen op het Leuvense Martelarenplein mag niet. Fout gestalde fietsen worden verwijderd! Er zijn stallingen voorzien onder het stadskantoor en op Benedenplein

12.45 De politie drukt Werchtergangers op het hart niet te veel geld en dure voorwerpen mee te nemen naar het festival. Op de weide en op de camping worden de laatste jaren veel diefstallen gepleegd. Vooral smartphones zijn een makkelijke prooi voor de grijpgrage vingers van gauwdieven, en de kans is groot dat u het in al het gedrang of gespring niet eens merkt dat er iemand in uw broekzak zit.

12.20Klub C is de vervanger voor de Pyramid Marquee. De tent die sinds 1999 een vaste stek had op het festival, ruimt baan voor een state of the art tent met een capaciteit van 10.000 man, die bovendien kan prat gaan op een uitstekende akoestiek

12.15 Er vertrekt een miniparade van aan de brug van Werchter tot aan de nieuwe tent Klub C. De opzwepende drums van Michael Schack zorgen voor de gepaste soundtrack bij de optocht, 25 dansers van “Let’s Go Urban” dansen en jumpen eromheen.

12.10 Het festival is volledig uitverkocht. Dagelijks zullen 80.000 mensen vertoeven op de festivalweide, waaronder meer dan 350 personen met een handicap. De festivalorganisatie gaat er prat op dat ook zij ten volle van Rock Werchter kunnen genieten via een speciale ingang, kijktribunes en een functioneel ingerichte opstelling

12.06 Ook aan het station van Leuven is het nog opvallend rustig. Voorlopig staan er nog geen lange rijen voor de pendelbussen die treinreizigers naar de weide moeten brengen.

12.05 De verkeerspolitie meldt vooralsnog geen noemenswaardige verkeersproblemen op de snel- en gewestwegen naar Rock Werchter, wel lokale files, onder meer naar de parkeerterreinen.

12.01 Knack Focus is ook dit jaar present op de weide. Via muziek- en beeldverslagen brengen wij Rock Werchter tot bij u in de huiskamer.

12.00 Goeiemiddag! De poorten naar de weide worden onder luid gejuich geopend en festivalgangers mogen naar binnen. Een vijftigtal fans stonden al een tijdje op voorhand ongeduldig te wachten aan de verschillende ingangen. De eerste optredens starten om 14h

_________________

Rock Werchter pakt ook dit jaar uit met een pak toppers: The National, Green Day en Netsky op donderdag, Kings of Leon en Blur op vrijdag, Nick Cave & The Bad Seeds, Volbeat en Rammstein op zaterdag en Thirty Seconds to Mars, Depeche Mode en Editors op zondag. Het festival is volledig uitverkocht. Dagelijks zullen 80.000 mensen vertoeven op de festivalweide.

Tentoonstelling

Daarnaast zijn er ook verschillende randactiviteiten gepland. Zo opent Hema een festivalshop en is er ook Rock Werchter X, een permanente tentoonstelling in het Cultuurhuis Jack-Op in Werchter over de geschiedenis van het muziekfestival. De expo “The Moment After The Show” loopt van 3 juli tot 30 september en toont 26 levensgrote portretten van rockartiesten die de Zwitserse rockfotograaf Matthias Willi de afgelopen jaren onmiddellijk na hun optreden trok. De tentoonstelling is gratis te bezoeken voor wie een festivalbandje heeft.

Verkeer

De Rotselaarse burgemeester Dirk Claes waarschuwt inmiddels voor zware fileproblemen als gevolg van de wegenwerken op de E314. Daar legt het Agentschap Wegen en Verkeer sinds begin deze maand tussen Heverlee en Wilsele weefstroken aan. Er worden ook onderhoudswerken uitgevoerd aan het wegdek. “Wie uit de richting Lummen komt, verlaat de E314 al in Aarschot. Anderen rijden best via de afritten Vilvoorde of Zemst op de E19 richting Werchter”, aldus Claes.

(KS/DB/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content