Herlees de Graspop Liveblog Dag 1

‘Ozzy en z’n maats bijten de spits af als ware het een vleermuiskopje. Bark at the Moon en mr. Crowley doen de vuisten pompen.’ Herlees de eerste liveblog van de Graspop Metal Meeting.

Een volledig verslag van ‘Ozzy & friends’ leest u later op deze site. Zaterdagmiddag gaat de liveblog van de tweede festivaldag van start.

23.46 Slash en Geezer Butler zetten de schouders mee onder iron man. De wei deint mee tot ver voorbij de geluidstoren.

23.09 Ozzy en z’n maats bijten de spits af als ware het een vleermuiskopje. Bark at the Moon en mr. Crowley doen de vuisten pompen.

23.05 Welcome on stage Mister Osbourne!

22.51 De ruimte voor de Mainstage stroomt vol. The Ozzman cometh!

22.40 Lamb of God schakelt nog een versnelling hoger. Volledig naar de zin van het publiek. Headbangen! Crowd Surfing!

22.25 ‘There is a dude called Ozzy Osbourne…’ Tussen twee nummers door laat de energieke Morton de naam van de 63-jarige Prince of Darkness al vallen. Voor het Ozzy-feestje is het nog een half uur wachten.

22.21 Het woestijnzand van Kyuss Lives! waait niet verder dan halverwege Marquee 2. Where is Josh Homme when you need him?

22.07 Graspop is ook het favoriete Europese festival van frontman Mark Morton, die er met zijn dreads tegenwoordig uitziet als een losgeslagen metalhippie. Lamb of God draait al mee sinds 1990.

21.59 Enter Lamb Of God in de Marquee-tent. ‘Make some nooooise’. Het kwartet vliegt er meteen in met een bikkelhard brokje metal. Grrrrrrr!

21.32 Sabatonfans, sla groen uit: onze man ter plaatse (CH) heeft net aan de plasbak gestaan met Joakim Brodén. Nèh!

21.21 Op de Mainstage voelt Slayer aan als vanouds: ‘Hell Awaits’ ontketent duizend demonen en een horde mesjogge Belgen.

21.14 De killers van de Prom Queen maken geen onuitwisbare indruk. Of schijn bedriegt?

20.59 In de Marquee-tent geven de Australiërs van I Killed The Prom Queen stevig van jetje. Deense metalcore met zware rauwe vocals.

20.41 Door de stevige bries middenop de wei mist zelfs het mortiervuur van Slayers ‘War ensemble’ doel. Op naar de frontlinies.

20.29 Ook dit jaar is weer 85% van de merchandise… zwart.

20.25 Tijd voor een korte sessie crowd surfing. Koller bevindt zich een kwart nummer lang in de eerste rij van het publiek. And he likes!

20.14 Is het publiek van Marque 2 uitgeteld? ‘Are you tired. I know we sound very excited’, brult Lou Koller, de geroutineerde frontman van Sick Of It All, door de mic.

19.58 Prijs voor de coolste backdrop: sllaaayeeerrrr! Nog snel een biertje voor de apocalyps.

19.30 In de Marquee-tent is het New Yorkse hardcore-combo Sick Of It All in actie geschoten.

19.21 Nog één zo’n knal en ik doe je wat, Joakim Brodén! Sabaton overkill.

19.08 De Sabaton army kondigt het einde van het concert aan. Oooooooh!, weergalmt het! ‘Let’s sing together and jump’. Het publiek gaat nog eens massaal uit de bol.

18.50 Brodén steekt de loftrompet over zijn nieuwe jongens. Op 30 maart 2012 gaf de band er de brui aan. Zanger Joakim Brodén en bassist Pär Sundström gingen verder met nieuwe leden. Ze werden voorgesteld in dit filmpje.

18.31 ‘I can’t tell how nervous i was before this concert’, aldus de goedgeluimde Joakim Brodén van de Zweedse formatie. Daar hadden wij nog niets van opgemerkt. ‘Why they called this festival Graspop?’, vraagt hij zich later af. ‘Why not Grasmetal?’ Ja, eigenlijk?

18.23 The Final Countdown? Sabaton maakt een geintje met zijn introtune.

18.08 Devil Driver laat het publiek uiteendrijven om dan finaal rond te draven. Wat een power!

17.34 Pink en wijsvinger de lucht in voor het metalfeestje van Devil Driver in een tot de nok gevulde Marquee.

17.19 Fotografen die niet levend geroosterd wensen te worden, blijven best uit de buurt van de platvormen tijdens de set van Sabaton, aldus de flyers in de backstage. Dat belooft!

17.02 Slash trakteert nu al op een straffe versie van ‘Sweet Child O Mine’. Maak je borst maar nat, Axl. De hele set swingt als een tiet.

16:30 Hallo Slash! Een van de groepen waar véél volk op zat te wachten beklimt de Main Stage

16:25 Eerste Limp Bizkit-shirt gesignaleerd op de wei. Nog niet aan stukken gescheurd. Zeg nu nog ‘ns dat metalheads niet tolerant zijn…

16:15 Sacred Reich brengt een eerbetoon aan Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward en Ozzy Osbourne met de Black Sabbath cover ‘War Pigs’

16:00 De 80s trashers van SR weten nog altijd hard van leer te trekken tegen politiek gespuis, al is het met de nodige tongue-in-cheek. De 80s trashers laten de meute broederlijk handjes vasthouden tijdens ‘crimes against humanity’

15:37 Sacred Reich komt op met de tune van Indiana Jones

15:35 De organisatie laat weten dat de signeersessie van Dee Snider verplaatste is naar morgen, van 16:30 tot 18:00.

15:20 Possessed-brulboei Jeff Becerra zit al sinds ’93 in een rolstoel. Dat kan de pret in de Metal Dome echter niet drukken. ‘Swing Of The Axe’ zorgt voor een heuse old school moshpit.

15:03 Unearth is tevreden met de show die ze over de Desselse wei hebben laten razen “@Unearthofficial Thanks #GMM12 for a great gig: awesome energy! Best #graspop for us yet. See you next time”

14:53 Feit: Zakk Wylde heeft een hoger vikinggehalte dan het volledige Amon Amarth. Respect!

14:51 De Brabantse band Willow maakt zich ondertussen vrolijk op twitter “@thisiswillow met zo’n lucht moet graspop er toch een beetje uitzien als Mordor”

14:42 Ondertussen op de Main Stage: loeiende sirenen, glimmende bicepts, verentooi,… Black Label Society hakt er meteen vet in met ‘Crazy Horse’

14:40 Het publiek verlaat in polonaise de Marquee II na een Enisferum

14:36 Op Marquee2 maakt Unearth het bont. “Let’s split this shit down the middle… destroy this pit!” Trevor Phipps vraagt het publiek om een heuse Wall of Death

14:25 Er is al behoorlijk wat volk aanwezig op de weide maar vanavond wordt nog extra veel volk verwacht. Zwaar beladen zullen ze alvast niet zijn als we deze tweet bekijken
“@mvanaerde Samenvatting inpakken: 3 minuten voor mijn kast gestaan, 1 onderbroek gepakt, 27 minuten youtubevideo’s bekeken.”

14:12 Enisferum betekent trouwens “Drager van het zwaard” en bij tijden heeft de muziek inderdaad iets middeleeuws. Moest Lancelot een zwaard hebben gehad: dit had erop gestaan.

13.55 In de goedgevulde Marquee zijn de Finse vikings van Ensiferum aan zet. Een theatrale opkomst. Maar vanaf het eerste nummer is de toon gezet: deze gerokte heren stellen zich garant voor loeiharde folkmetal.

13.42 ‘What’s up? Are you still with us?’ Sully Erna daagt zijn publiek uit. De frontman van Godsmack vraagt om de keel nog eens wijd open te zetten en van het Graspop-publiek het luidruchtigste uit zijn tournee te maken. Gebalde vuisten gaan de lucht in. ‘Nice job Belgium.’ Erna heeft zijn zin gekregen.

13:20 Godsmack speelt de Mainstage figuurlijk kapot. fans zijn uitgelaten, enthousiaste tweets worden verstuurd en hun energie is werkelijk onuitputtelijk

13:02 Metalfans komen zoals steeds van heinde en verre afgezakt om hun favoriete band aan het werk te zien. Enkele Spaanse jongens staan nu al helemaal vooraan om over acht huur Slayer te zien loosgaan.

13:00 SkeletonWitch en I Killed The Prom Queen sloten onder luid gejoel af, terwijl het publiek zich opmaakt voor Godsmack op de Mainstage en Winterfylleth in de Metal Dome

12:55 Het gaat er al behoorlijk luid aan toe op GMM. Vergeet je oordoppen niet of ga er halen bij de stand van Het Rode Kruis

12:45 We zijn duidelijk bij de donkere zijde van metal beland: “this one is about resurrecting a corpse!” / “this song is about going to hell full of ashes and torment!” / “we’re going to sing about shredding sacred flesh”

12:27 Blijkbaar is zanger Chance Garnett herstellende van nierstenen, waardoor hij de SW-shows in Berlijn en Keulen heeft moeten afzeggen. Er is alvast niets meer aan hem te merken: de energie druipt van zijn lijf en zijn donkere grafkeldergrunts

12:24 “SMOKE WEED GRASPOP!”, aldus Skeleton Witch.

12:19 Skeleton Witch is hier om hun vierde album Forever Abomination voor te stellen en doet dat met verve: headbangs, melodische gitaarriffs en grunts zijn de hoofdingrediënten van deze set

12:16 Tracer sloot set af voor dankbaar publiek. I Killed The Prom Queen en Skeleton Witch treden aan in beide Marquees

12:04 De eerste aarzelende moshpit

12:01 Aan het publiek te zien is het overigens toegestaan een oranje regenjas of felblauwe fleece over uw bandshirt aan te trekken. Wie scene boven temperatuur stelt haalt wellicht het einde van het festival niet dankzij een fikse keelontsteking

12:00 Voor wie nog moet vertrekken raden we alvast een regenjas en modderbestendig schoeisel mee. Hoewel de hel nog niet is losgebarsten houdt de weide in Dessel het zeker niet droog. Enkele optimisten houden echter halsstarrig de zonnebril op de neus geplant. Optimisme, zelfs op Graspop.

11:56 in diezelfde Metal Dome geeft het Belgische Saille op dit moment trouwens het beste van zichzelf

11:55 Schoon volk gesignaleerd! Kobra Paige van Kobra and the Lotus is gearriveerd. De band zal morgen de Metal Dome openen.

11:50 Wanneer zanger Michael Brown vraagt wie er al dronken is wordt dat onthaald op groot gejoel. “we’re gonna follow soon”, grijnst Brown als respons

11: 45 De lucht boven de festivalweide kleurt donkergrijs maar dat mag de pret niet bederven. Geen enkel festival waar donder en bliksem zo goed zouden thuishoren overigens

11:35 Ondanks vele tweets over katers (dat moet een behoorlijk feestje geweest zijn gisteravond toen bleek dat het “vreselijke onweer” toch grotendeels is uitgebleven) verzamelde zich een aanzienlijke troep mensen om de stonerrockers van Tracer te aanhoren

11:30 Tracer mag de mainstage van Graspop Metal Meeting openen.

(KS/CD/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content