‘Heavy metal heeft zelfde effect als warme knuffel’
Extreme muziek, zoals heavy metal, kan een positief effect hebben op mensen met gevoelens van woede, zo blijkt uit een nieuwe unversitaire studie. Eerdere onderzoeken linkten luide muziek aan agressie en criminaliteit.
De onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië voerden de studie uit bij een veertigtal fans van luide muziek. Ze gingen met hen een gesprek aan over gebeurtenissen die hen woedend maakten, en onderwierpen hen voor en na aan een test. Nadien lieten ze de helft van de proefpersonen tien minuten naar luide muziek luisteren, de andere helft moest in stilte wachten. Daarna werden beide groepen een derde keer getest. De groep die naar de muziek had geluisterd, bleek meer geïnspireerd en gekalmeerd, zo zegt de universiteit in een persbericht.
“We stelden vast dat de muziek verdriet kanaliseerde en positieve emoties versterkte”, zegt onderzoekster Leah Sharman. “Fans van extreme muziek luisteren graag naar muziek die past bij hun woede als ze woede ervaren. De muziek hielp hen het volledige register emoties te ervaren die ze voelden. Maar ze voelden zich ook actiever en meer geïnspireerd. De resultaten toonden dat het niveau van vijandigheid, geprikkeldheid en stress verminderde nadat muziek was geïntroduceerd. De belangrijkste verandering was de mate waarin ze zich geïnspireerd voelden.”
Zelfregulerende doeleinden
De fans van extreme muziek mochten zelf kiezen naar welke nummers ze luisterden op hun playlist. Op die manier wilden de onderzoekers nagaan welke muziek ‘woedende’ deelnemers zouden selecteren. “Alle antwoorden wezen uit dat luisteraars van extreme muziek hun muziek kiezen voor zelfregulerende doeleinden.”
De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience. Hoewel of omdat de studie eerder onderzoek lijkt tegen te spreken, is vervolgonderzoek nodig. Zo waren de proefpersonen op de hoogte van het opzet van de studie voor ze eraan deelnamen, en kan dat de resultaten vertekenen. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier