Hardcorefestival Ieperfest wil ecologische trendsetter blijven

© Epa

Het Ieperse hardcorefestival Ieperfest, dat van 8 tot 10 augustus 10.000 bezoekers verwacht, wil dit jaar opnieuw de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.

Ieperfest is een buitenbeentje in het Belgische festivalcircuit omdat ze zich toespitsen op een nichegenre en omdat het festival zwaar inzet op hun groenbeleid. In 2010 won het festival nog als eerste de OVAM Green Award, en ook daarna sleepten ze nog tal van prijzen in de wacht.

Dit jaar worden hun inspanningen nog verscherpt.”Zo hebben we dit jaar ons aantal droogtoiletten verdrievoudigd”, zegt Martijn Van De Walle. “We maken geen gebruik van chemische stoffen, maar van houtschilfers die nadien kunnen gebruikt worden door landbouwers als compost of bron van energie. Warm water wekken we dan weer door het gebruik van een speciale aanhangwagen met pelletkachels. En nog nieuw dit jaar is de volledig veganistische catering waarvoor we in zee gaan met ervaren bedrijven die biologisch koken.”

Daarnaast maakt Ieperfest opnieuw gebruik van tubes voor sigarettenpeuken, kauwgombomen en herbruikbare bekers. “We hebben zelfs een samenwerking opgezet met de stad Ieper die dezelfde bekers gebruikt”, zegt Van De Walle. “We willen een trendsetter blijven en andere festivals oproepen om samen te werken. Ook wij leren van andere festivals. De investeringen kosten wat geld, maar ze brengen snel terug op.”

84 bands en een derde podium

Op muzikaal vlak zijn er 84 bands, gespreid over drie podia. Ook dat derde podium is een nieuwigheid. “We willen nog meer kansen bieden aan jongeren en een breder genre programmeren”, aldus programmator Bruno Vandevyvere. Het is vooral uitkijken naar de headliners No Warning, Gorilla Bisquits en Heaven Shall Burn. De drie afsluiters brengen een exclusief optreden in de Benelux en daar is de organisatie fier op.

Ieperfest vindt plaats op 8, 9 en 10 augustus. Bekijk hier de volledige line-up. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content