“Happy Birthday” zingen is voortaan voor iedereen gratis

© iStock

Het lied “Happy Birthday” maakt voortaan deel uit van het publieke domein, nadat een rechter in Los Angeles een akkoord heeft ondertekend in een rechtszaak rond auteursrechten tegen muziekproducent Warner/Chappell Music.

“Zing het luid, zing het met trots en zing het gratis”, aldus advocatenkantoor Donahue Fitzgerald, dat de klagers representeert, in een mededeling. Een groep documentairemakers had klacht tegen Warner ingediend om te bekomen dat het overbekende verjaardagsliedje ook bij gebruik in het openbaar, zoals films of elektronische verjaardagskaarten, gratis wordt.

Warner/Chappell Music zou naar schatting twee miljoen dollar per jaar aan licenties hebben verdiend. Vorig jaar besliste een rechter al dat de rechten van het lied niet toekwamen aan Warner/Chappell Music, een afdeling van de gigant Warner Music.

Het lied werd geschreven door de muzikante Mildred Hall en haar zus Patty in 1893. De oorspronkelijke titel was “Good Morning to You”, de verjaardagssongtekst werd later toegevoegd. Warner/Chappell Music kocht het bedrijf over dat sinds 1988 claimde over de auteursrechten van het lied te beschikken. Volgens het bedrijf liep de copyright op de tekst tot 2030. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content