Groot-Brittannië viert zijn miljardste download

Het is nog maar negen jaar geleden dat ‘de legale download’ gelanceerd werd in Groot-Brittannië, en toch telde het land op 8 april zijn miljardste digitale single-aankoop. Helemaal bovenaan de ‘All-Time Official Singles Chart’ prijkt Adele met ‘Someone Like You’.

Het nieuws werd bekendgemaakt door The Official Charts Company, het bedrijf dat anno 2013 verantwoordelijk is voor Groot-Brittanniës bekendste hitlijst de UK Singles Charts.

De verkoop van downloads kent sinds een aantal jaren een grote stijging. Zo werden er voor 2004 ‘slechts’ 500.000 nummers per week van het net gehaald, wat de jaren daarna opliep tot meer dan drie miljoen wekelijkse downloads.

CEO van The Official Charts Company Martin Talbot gaf volgend commentaar: “De explosieve groei van de downloadverkoop de voorbije negen jaar toont aan dat we ten volle in een digitaal tijdperk leven. Een tijdperk waarin digitale muziek een belangrijke rol speelt en waarin we Adele kronen als onze koningin.”

De meest gedownloade UK-single allertijden staat immers op naam van Adele’s ‘Someone Like You’. Ook Maroon 5 en Gotye zijn populaire sujetten. Dit is de volledige lijst:

1. Adele – ‘Someone Like You’

2. Maroon 5 ft. Christina Aguilera – ‘Moves Like Jagger’

3. Gotye ft. Kimbra – ‘Moves Like Jagger’

4. Black Eyed Peas – ‘I Gotta Feeling’

5. Rihanna ft. Calvin Harris – ‘We Found Love’

6. Kings Of Leon – ‘Sex On Fire’

7. Carly Rae Jepsen – ‘Call Me Maybe’

8. LMFAO – ‘Party Rock Anthem’

9. Bruno Mars – ‘Just The Way You Are (Amazing)’

10. Jessie J – ‘Price Tag’

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content