Greta Van Fleet: redders van de rock of Led Zeppelin van de Aldi?

Greta Van Fleet © .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Of u het nu wil of niet, dit weekend staat Greta Van Fleet op het podium van Rock Werchter. Aan u de keuze of u een enthousiast spandoek of rotte tomaten meebrengt.

De Feiten

Greta Van Fleet is een Amerikaanse rockband die wordt beschouwd als de redder van de rock dan wel de Led Zeppelin van de Aldi, naargelang wie u het vraagt. Het jonge viertal uit Michigan bestaat uit de broers Josh, Jake en Sam Kiszka en hun jeugdvriend Danny Wagner en scoorde vorig jaar een hit met hun debuutalbum Anthem of the Peaceful Army, waarvan in één week tijd tachtigduizend exemplaren over de toonbank gingen en waarmee de jongens de Grammy voor beste rockalbum binnenhaalden.

Greta Van Fleet mag dan een grote fanbase hebben, al snel werd duidelijk dat minstens evenveel mensen een hartsgrondige hekel hebben aan de band. Niet omdat ze niet kunnen spelen, maar vanwege de manier waarop. Greta Van Fleet heeft namelijk iets té goed naar Led Zeppelin gekeken. De nogal letterlijke seventieshippielook, het gekweel van zanger Josh dat haast een Robert Plant-gimmick is, de plompe drumstijl, de liveact en een flard tekst die uit Led Zeps Immigrant Song werd geplukt: Greta Van Fleet is een en al flashback.

Greta Van Fleet: redders van de rock of Led Zeppelin van de Aldi?
© iStock

Fans van Led Zeppelin en muziekliefhebbers die niet per se op zoek zijn naar vernieuwing zien de band als het bewijs dat de gitaarrock nog niet dood is, anderen verwijten hen een compleet gebrek aan creativiteit. Of zoals muziekcriticus en youtuber Anthony Fantano het samenvat: Greta Van Fleet is een coverband, maar dan zonder de covers.

Die kritiek sloeg al snel om in spot. Er worden Reddit-pagina’s gewijd aan discussies over hoe slecht Greta Van Fleet precies is. Rolling Stone plaatste de band, in een artikel met als titel Why Mainstream Rock Sucked in 2018, naast Imagine Dragons, die andere gehate band. Er zijn memes en mash-ups. Vice publiceerde het lijstje The Nine Best Greta Van Fleet Songs, om vervolgens negen nummers van Led Zeppelin te bespreken. Maar het pijnlijkst was de vernietigende recensie van Pitchfork, dat hun debuutalbum bedacht met een score van 1,6/10 en de openingszin ‘Greta Van Fleet klinkt alsof de leden exact één keer weed hebben gerookt, de politie belden en probeerden om een Led Zeppelin-album op te nemen voordat ze zichzelf arresteerden’. Gelukkig is er ook een positieve noot om op te eindigen: als u een jonge Led Zeppelin aan het werk wilt zien, komt Rock Werchter aardig in de buurt.

Greta Van Fleet: redders van de rock of Led Zeppelin van de Aldi?

De trivia

– Mocht u zich afvragen waarom een Amerikaanse rockband zichzelf de naam Greta Van Fleet geeft: Gretna Van Fleet is een oud vrouwtje dat in dezelfde buurt woonde als de bandleden. Ze ziet er geen graten in dat de jongens haar naam leenden (min de ‘n’) en wenst hen alle succes toe, al bekent ze dat hun muziek niet haar ding is.

– Zijn wél fan van de band: Elton John, Justin Bieber, Alice Cooper (foto’s) en Greta Van Fleet zelf, dat zichzelf omschrijft als ‘een beweging, een vreedzame reactie op tirannie, onderdrukking, classicisme en racisme’.

Greta Van Fleet: redders van de rock of Led Zeppelin van de Aldi?

– Uiteraard werd ook Robert Plant gevraagd naar zijn mening over Greta Van Fleet en het stemgeluid van frontman Josh. ‘Ze zijn Led Zeppelin I’, luidde diens antwoord. ‘Hij leende zijn stem van iemand die ik heel goed ken.’ Volgens de gitarist het beste compliment dat je van een ‘old, grumpy English guy’ kunt krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content