Graspop 2013: De staalkaart

© GMM

Vrijdag wordt in Dessel opnieuw de kick-off gegeven van de grootste metalmis der lage landen. Naast de gevestigde namen wordt ook weer een roedel jonge wolven de wei opgejaagd. Ons beenhard tiengangenmenu voor ijzervreters.

Vrijdag wordt in Dessel opnieuw de kick-off gegeven van de grootste metalmis der lage landen. Deze door afzeggingen geteisterd editie — Overkill, W.A.S.P., In This Moment, Dillinger Escape Plan en Clutch sturen hun kat — jaagt naast de gevestigde namen ook weer een roedel jonge wolven de wei op. Ons beenhard tiengangenmenu voor ijzervreters…

HEATHEN Vrijdag 28 juni | Main Stage Retestrak eighties-thrashgezelschap uit de San Francisco Bay Area, waar ook Metallica ooit boven de doopvont gehouden werd. Meer riffs per strekkende meter dan gezond is voor een gewone sterveling. Ga dat zien en ontdek hoe deze ouwetjes de de neothrashepigonen een poepie laten ruiken. Kenners weten waarom.

MAYHEM Vrijdag 28 juni | Marquee 1

Deze oervaders van de Noorse black metal zijn cult as fuck. Bewogen voorgeschiedenis van kerkbranden, moorden en controverse allerhande. Huidig frontman Attila Csihar maakt ook furore als los-vastlid van thinking man’s metalcombo’s Sunno))) en Gravetemple. Weet dat een Mayhem-concert alle kanten kan uitschieten. Laat u dus (on)aangenaam verrassen.

TWISTED SISTER Vrijdag 28 juni | Main Stage New Yorkse hardrocklegende met meebrulfactor tien. In 2012 de onverwachte winnaar van de Graspop-publieksprijs, dit jaar de terechte headliner op vrijdag. Bigmouth Dee Snider en zijn mannen bewezen vorig jaar dat ze na 35 jaar op de planken zelfs een dertigduizendkoppige wei nog moeiteloos in hun achterzak stoppen.

DOWN Zaterdag 29 juni | Marquee 2

De supergroep van de sludgemetal met (ex-)leden van Pantera, Crowbar en Corrosion of Conformity. Down in goeden doen staat garant voor een festijn van doomy riffs, zompige grooves en Southern swagger. En wedden dat u dat monkellachje bij de hilarische bindteksten van Phil Anselmo ook niet kunt onderdrukken?

ABSU Zaterdag 29 juni | Metal Dome Progressieve blackmetalband uit Texas. Noem hen gerust — songtitels als ‘The Cognate House Of Courtly Witches Lies West Of County Meath’ en ‘Customs of Tasseomancy (Quoth the Sky, Nevermore – Act I)’ zeggen genoeg — de Rush van de black metal. ¬Complex, snoeihard en een tikkeltje pretentieus, maar niet écht bevorderlijk voor de vertering van die pita met extra looksaus.

SAXON Zaterdag 29 juni | Main Stage De achtste passage van Saxon op het festival belooft alvast een triomtocht te worden met een speciale ‘The Eagle Has Landed’ set, tjokvol meebrulbare anthems. Volgende keer als headliner?

RED FANG Zondag 30 juni | Metal Dome Bebaard viertal uit Portland, Oregon. Leerde het klappen van de zweep op tour met Crowbar, Helmet en Mastodon. Murder The Mountains, hun magnum opus uit 2011 is één withete brok in blood, guts and beer gemarineerde stonermetal. Uitgegroeid van een typische Roadburn-act tot een graag gezien gezelschap op menig mainstream metalfestival.

KARMA TO BURN Zondag 30 juni | Metal Dome Te elfder ure aan de Graspop-affiche toegevoegd als vervanger van Clutch, en meteen onze favoriet in de Metal Dome op zondag. Dit ongewassen drietal uit de Appalachen grossiert in extreem catchy instrumentals waarop het bijzonder fijn air punchen is. Niet te verwarren met instrumentaal post-metalgezwam dus.

GHOST Zondag 30 juni | Marquee 1

Wellicht de meest gehypete band van de voorbije drie jaar. James Hetfield is grote fan van hellepaus Papa Emeritus en zijn in monnikspij gehuld gevolg. Over het nieuwe album ‘Infestissumam’ zijn de meningen sterk verdeeld. Briljante doomrock met pop sensibility of melige vaudeville? Dat maakt u zelf maar uit.

IRON MAIDEN Zondag 30 juni | Main Stage U schertst: waarom zou u niét gaan kijken? Maidens zevende doortocht op Graspop wordt zowel qua podiumsetting als qua setlist een natuurgetrouwe reconstructie van hun ‘7th Tour of a 7th Tour’ uit 1988. Een verplichte geschiedenisles.

Chris Dexters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content