Gesprek met de winnaar van de remix-wedstrijd

De winnaar van onze remix-wedstrijd (i.s.m. Coca-Cola) mag gratis als VIP naar een verrassingsoptreden van producer Mark Ronson in Londen. Vijf vragen.

Maak een remix van Anywhere in the World, de song die Mark Ronson op vraag van Coca-Cola schreef voor Londen 2012: zo luidde de opdracht die we enkele weken op deze pagina’s gaven aan de lezers.

Uit de inzendingen koos onze jury onder het goedkeurende oog en oor van Ronson himself een winnaar, en dat werd Frederik Vandecasteele uit Nazareth bij Gent. Hij mag op onze kosten met een partner naar Londen voor een exclusief optreden van de muzikant.

Heb je veel ervaring met remixes? Frederik Vandecasteele: Toch wel. Ik heb deze remix met mijn neef Dries Myny en mijn broer Pieter gemaakt, en samen nemen we regelmatig deel aan remixwedstrijden. Eind 2010 hebben we zo bijvoorbeeld al eens een plaatsje gewonnen op Replugged, een album met remixes van songs van Jaune Toujours.

Wat vond je als doorgewinterde remixer dan van ‘Anywhere in the world’? Vandecasteele: Het is een interessant nummer, omdat Ronson er die opgenomen geluiden van sporters in verwerkt heeft, maar aan de andere kant is het ook heel poppy en niet echt complex. Wij hebben het akkoordenschema behouden in onze remix, maar dan herwerkt met klassieke instrumenten zoals cello’s, violen en pauken, zodat je een contrast krijgt tussen de muziek en de zanglijn. Tegelijk is onze versie door de percussie eigenlijk nog opzwepender dan het origineel: je ziet echt de atleten met een zweetband aan het stadion binnenkomen, vind ik.

Vanwaar dat idee om klassieke instrumenten te gebruiken? Vandecasteele: Goh, we gaan altijd op zoek naar iets nieuws in onze remixes, vooral om het leuk te houden voor onszelf. Geen van ons drie heeft ooit muziekschool gevolgd, dus moeten we het allemaal zelf uitzoeken, en dan is het fijn om dingen uit te proberen.

Nu mag je als VIP naar een verrassingsoptreden van Ronson. Ben je fan van de man? Vandecasteele: Eigenlijk niet. (Lacht) Ik moet toegeven dat ik hem voor deze wedstrijd zelfs niet kende. Ook van Katy B (die de zangpartij doet op Ronsons song; nvdr.) had ik tot mijn schande nog nooit gehoord: ik luister eerlijk gezegd vooral naar oude platen uit mijn collectie. Maar Dries kende zijn werk wel en hij was het die de wedstrijd in Knack Focus zag staan en zei dat we moesten meedoen.

Je kunt wel maar met twee naar Londen: ik hoop dat we nu niet voor een groepssplit zorgen? Vandecasteele: (Lacht) Neen, we hadden op voorhand al uitgemaakt dat mijn neef en ik zouden gaan. Mijn broer heeft ditmaal alleen de percussie gedaan en wij tweeën hebben voor de rest gezorgd. Veel discussie was er dus niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content