Gang of Four verkoopt eigen bloed

De Britse postpunkveteranen van Gang of Four gaan hun nieuwe plaat Content bekostigen door flacons met hun eigen bloed te verkopen.

Fans van de Britse postpunkband Gang of Four kunnen hun idolen helpen om hun nieuwe cd Content te bekostigen via Pledgemusic.com, een website waarop artiesten exclusieve concerten of gelimiteerde voorwerpen ruilen voor het broodnodige geld voor opnames en promotiecampagnes.

Het opvallendste item in het rijtje is de boxset Ultimate Content Can. Die zal bestaan uit de nieuwe cd, een kunstwerk van zanger Jon King en gitarist Andy Gill, een kras- en geurboek én een flacon met van de bandleden afgetapt bloed.

Behalve dit – nogal lubere – item is het aanbod zeer uitgebreid. Voor 175 pond kunnen hardcore fans zich een opname op cassette van het eerste Gang of Four-concert aanschaffen, compleet met vintage walkman. De band biedt ook een originele beschadigde en gesigneerde gitaar aan (£450) of een helikoptervlucht richting Glastonburyfestival, samen met de band (£950). Welgestelde liefhebbers kunnen voor de luttele som van 1500 pond een van hun eigen nummers door Andy Gill laten afmixen. Maar ook minder gegoede bewonderaars kunnen iets leuks uitkiezen: zoals een gesigneerde cd met bijpassend t-shirt (£15). Overigens: een deel van de opbrengst zal gebruikt worden om Amnesty International en Plan International een hart onder de riem te steken.

Is de beslissing het gevolg van desinteresse bij de platenfirma’s of koos de band zelf voor het systeem van pledges om zo hun onafhankelijkheid te behouden? ‘We willen vooral erkennen dat er iets fundamenteel veranderd is aan de manier waarop bands zich moeten gedragen en moeten handelen om muziek te kunnen blijven maken’, verklaart zanger Jon King de beslissing om het nieuwe album in eigen beheer op de markt te gooien.

‘Ook belangrijk is om een goede band te vormen met de fans. Die worden steeds belangrijker voor ons. We beseffen ten volle dat zij het verschil maken omdat ze trouw bleven aan de groep.’ Gang of Four is niet de eerste band die van de website gebruik maakt: eerder vergaarden onder meer Duke Special, Jack Bruce en Kate Walsh al de nodige fondsen voor een nieuwe plaat door hun fans bij het opnameproces te betrekken.

Gang of Four kende nooit echt commercieel succes, maar had wel een sterke invloed op bands als Red Hot Chili Peppers, Bloc Party en Franz Ferdinand. Het debuut van de legendarische band uit Leeds stamt al uit 1979. Sinds 1995 hebben Andy Gill en co geen nieuw werk meer op de markt gebracht, ook al begonnen ze in 2004 terug met optreden. Deze zomer zou er dus eindelijk een nieuw studioalbum op de markt moeten komen.

Gang of Four speelt I Love A Man In Uniform in het programma van Jools Holland:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content