GAIA vraagt om Metallica te boycotten op Rock Werchter

Metallica-frontman James Hetfield heeft zich de dierenrechtenorganisaties in het harnas gejaagd. Reden is zijn medewerking aan een tv-reeks over jagen op beren. GAIA roept op om Metallica te boycotten op Rock Werchter.

James Hetfield ligt onder vuur omdat hij een achtdelige documentaire over de jacht op bruine Kodiakberen in Alaska van commentaar voorziet. Door zijn deelname aan de tv-reeks The Hunt die vanaf 8 juni zal getoond worden op de Amerikaanse zender The History Channel, heeft de frontman van Metallica het verkorven bij heel wat dierenrechtenactivisten.

Zo werd in Groot-Brittannië een petitie gelanceerd om ’s werelds bekendste metalband te weren van de line-up van Glastonbury waar ze als hoofdact geprogrammeerd staan. Verontwaardigde dierenliefhebbers hadden onder het motto ‘Remove Metallica from Glastonbury Festival for their Support of Bear Hunting’ een Facebook-pagina geopend, en haalde vlotjes de kaap van 15.000 likes. ‘James Hetfield is een grote fan van berenjacht, hij promoot het ook. Dat strookt niet met de normen en waarden waarvoor Glastonbury staat, en stelt het festival ook in een negatief daglicht’, was de motivatie.

Intussen laat ook GAIA in eigen land van zich horen. Metallica staat geprogrammeerd op Rock Werchter, ook als headliner. De dierenrechtenorganisatie is iets milder en wil Hetfield en co nog wel laten optreden, maar vraagt aan de festivalgangers om het terrein te verlaten als de band het podium opkomt.

‘De beste rechters zijn de fans’, zegt Anne De Greef, directrice van Gaia, in de Gazet van Antwerpen. ‘Zij moeten duidelijk maken dat zoiets niet kan. Ze kunnen bijvoorbeeld weggaan tijdens het optreden van Metallica op Rock Werchter, zodat ze voor een lege weide staan te spelen.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content