FUMT: En de winnaar is… Fusty Delights

Het Luikse duo Fusty Delights kaapt de hoofdprijs weg op de vierde editie van Fnac Unsigned Music Talents. De Brusselaars van Willerzie gaan met de publieksprijs aan de haal. Bekijk het videoverslag.

Vijf bands traden afgelopen zaterdag aan tijdens de finale van de vierde editie van Fnac Unsigned Music Talents, het enige rockconcours te lande dat talenten uit beide taalgemeenschappen verenigt. Alle vijf hadden ze enige lering getrokken uit hun passage tijdens de halve finales, zo bleek. Helaas was dat niet altijd even bevorderlijk voor de prestaties.

Het Brusselse duo Willerzie, lieveling van het lezerspubliek van Knack Focus en Focus Le Vif, koos ervoor om helemaal de psychedelische tour op te gaan. Het kwam hun set niet ten goede, integendeel zelfs: te weinig punch in de songs en teveel gehassel met de effecten tussendoor waren het resultaat.

Joachim Quartier, het brein achter Noizeblocker, had het advies van de jury – ‘doe wat aan de zang’ – persoonlijk genomen, en trad aan met… een tweede zanger. Diens stem bleek bij momenten beter, wat nu ook weer niet de bedoeling kan zijn. Aan de inventieve melodieën hoeft niet meer gesleuteld te worden. Nog altijd ‘a diamond in the rough’, dus, zoals het demorapport stelde.

Eens op dreef bleek Bed Rugs al snel de best gerodeerde band van het vijftal te zijn, diegene met het meeste allure ook. Melodieuze indiepop met hier en daar en stevig uitval: het was het ideale voorprogramma geweest voor Broken Glass Heroes, die later op de avond aantraden. Helaas gingen ze net iets te wankel van start om de jury helemaal te overtuigen.

De grootste verrassing van de avond was Theo Clark, Brusselaar met Schotse roots en dito tongval. Tijdens de halve finales duldde hij slechts zijn broer op akoestische gitaar naast zich. Nu stond hij er omringd door een volledige band. Eentje van formaat: omdat Clark nu en dan een songtekst levert aan Great Mountain Fire, deed die band (voorheen Nestor) hem nu een wederdienst. Folky in de melodieën, krachtig in de zang en gul in de performance: Theo Clark speelde veel troeven tegelijk uit. Zijn stemtimbre neigt naar dat van Tom Smith van Editors, zijn hyperkinetische podiumpresence herinnert aan Joy Divisions Ian Curtis. We like! Alleen: zijn songs missen duidelijk een refrein, waardoor ze nogal snel inwisselbaar lijken. En het slot van zijn set was – wegens te traag – een ongelukkige anticlimax.

Rest Fusty Delights. Overtuigend winnaar van de halve finales in Gent, al was de concurrentie daar ondermaats. In de finale speelden ze op safe: ze pakten uit met nagenoeg knal dezelfde set. Geen onoverkomelijk bezwaar, maar wel een beetje een ontgoocheling: wie wilde weten wat dit elektroduo uit Luik allemaal in zijn mars heeft, bleef toch op zijn honger zitten. Of zoals een jurylid het verwoordde: ‘Schone vrouw, geweldige seks, maar d’er mocht wat meer variatie in zitten tegenover de eerste keer.’ Dat ze een eigen geluidstechnicus mee hadden, verraadt dan weer hun ambitie. En muzikaal staan deze jongens het verst van alle finalisten: wat ze brengen is af, en ook de manier waarop ze het brengen, is overtuigend. Redenen genoeg om ze – zij het na een lange en moeilijke beraadslaging – een terechte winnaar te noemen. Benieuwd hoever ze het zullen brengen! (K.D.)

Publieksprijswinnaar Willerzie opent de volgende editie van FOCUS CLUB op 11 december in K-Nal, met Balthazar en Great Mountain Fire. Wie erbij wil zijn: wij geven 50 duotickets weg via Focus Trakteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content