Frustratie over brexit bereikt hoogtepunt op Glastonbury

© Epa

Het resultaat van het referendum over de Europese Unie stuurt schokgolven door jong en progressief Groot-Brittannië. De frustratie en het protest bereikte een hoogtepunt op Glastonbury, waar tal van bands vanop de podia van het vermaarde rockfestival hun ongenoegen uitten over de politieke aardverschuiving in hun land.

Van de Britse -24-jarigen die hun stem uitbrachten in het referendum, wou 73 procent bij de Europese Unie blijven. Bij de 25- tot 34-jarigen koos 62 procent voor ‘Remain’. Maar omdat de opkomst bij de oudere kiezers aanzienlijk hoger lag, moeten de jongere generaties de komende decennia tegen hun wil in de gevolgen dragen van de historische beslissing.

Glastonbury is sinds mensenheugnis een vrijhaven voor progressief Engeland. Vele festivalgangers kregen er dan ook een tweede kater bij toen ze vrijdagochtend hun tent openritsten en het nieuws over de Brexit vernamen. Frustratie en tristesse vonden al snel hun weg naar pamfletten en krantjes die circuleren op het festival, waar ook een herdenkingsplechtigheid voor het vermoorde parlementslid Jo Cox werd georganiseerd.

“De democratie heeft ons in de steek gelaten”

Politieke statements waren er ook op de podia. “Ik ben triest vandaag. De democratie heeft ons in de steek gelaten”, zei Damon Albarn. De Blur-zanger was lang niet de enige die het podium aangreep om zijn ongenoegen te uiten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andere artiesten, zoals Bastille, smokkelden de brexit in een song. Zo veranderde Bastille in de hit “Pompeii” de tekstflard “And the walls kept tumbling down/ In the city that we love” in “And the pound kept tumbling down/On the weekend that we love”. Jarvis Cocker stak tijdens zijn dj-set dan weer een bord met de url van de petitie voor een nieuw referendum de hoogte in.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Omdat er op de festivalsite geen stemlokalen ingericht werden, hadden organisatoren Michael en Emily Eavis de 180.000 bezoekers op voorhand aangespoord om per brief te stemmen.

Protestzanger Billy Bragg toonde mededogen voor jongelui die dat niet hadden gedaan en dachten dat de andere kiezers wel een brexit zouden voorkomen. Bragg, nu een notoir politiek activist, had als jonge kiezer immers zelf zijn stemrecht niet gebruikt. “Na die vergissing ging ik de strijd aan. Het is nu aan jullie om je te bemoeien.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content